Eurostat: 1,4% η ανάπτυξη στην Ελλάδα και μηδενική στην Ευρωζώνη
H Ελλάδα κατέκτησε την πρωτιά αφού κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Στο μηδέν ήταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η Ελλάδα εμφάνισε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με +1,4% και ακολούθησαν Μάλτα (+1,2%) και Κύπρος (+1,1%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Πολωνία (-2,4%), Εσθονία (-1,6%) και Φινλανδία (-0,6%).
Το ΑΕΠ υποχώρησε οριακά 0,1% στην Ευρωζώνη
Όσον αφορά την Ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό και υποχώρησε οριακά 0,1% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.
Σημειώνεται ότι το γ’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,4% και στις δύο ζώνες.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,7% στην Ε.Ε. το δ’ τρίμηνο του 2022, μετά από +2,4% και +2,6% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Για το 2022 συνολικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στην Ε.Ε. μετά από ανάπτυξη 5,3% και 5,4% αντίστοιχα το 2021.
Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ (μετά από +0,9% στη ζώνη του ευρώ και +0,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο).
Η τελική καταναλωτική δαπάνη του κράτους αυξήθηκε κατά 0,7% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (μετά από -0,2% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο).
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,8% στην ΕΕ (μετά από +3,9% και +3,5% αντίστοιχα).
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμειναν σταθερές στην ΕΕ (μετά από +1,7% και +1,9%).
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (μετά από +4,2% και +3,9% το προηγούμενο τρίμηνο).
Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών είχε αρνητική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ (-0,4 εκατοστιαίες μονάδες – π.μ. και στις δύο ζώνες).
Οι συνεισφορές από τις τελικές δαπάνες της κυβέρνησης ήταν θετικές και για τις δύο ζώνες (+0,2 εκατοστιαίες μονάδες για τη ζώνη του ευρώ και +0,1 εκατοστιαίες μονάδες για την ΕΕ).
Η συμβολή των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου ήταν αρνητική για τη ζώνη του ευρώ (-0,8 ποσοστιαίες μονάδες) και για την ΕΕ (-0,6 ποσοστιαίες μονάδες).
Η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου ήταν θετική (+1,0 π.μ. για τη ζώνη του ευρώ και +0,9 π.μ. για την ΕΕ). Οι συνεισφορές από τις μεταβολές των αποθεμάτων ήταν θετικές για τη ζώνη του ευρώ (+0,1 π.μ.) και αρνητικές για την ΕΕ (-0,1 π.μ.).
Αυξήθηκε η απασχόληση
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ε.Ε. το δ’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από αύξηση 0,3% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στην Ε.Ε. το δ’ τρίμηνο μετά από +1,8% στην Ευρωζώνη και +1,5% στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2022, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,0% στην Ε.Ε. σύμφωνα με την Eurostat.