Ισχυρό «βέτο» κατά της European Super League - Ποιες ομάδες είπαν όχι
Το σενάριο μίας πιθανής European Super League ήρθε ξανά στο προσκήνιο, μετά και το «πράσινο φως» που έλαβε από το CAS (αθλητικό δικαστήριο), το οποίο αποφάσισε οι κανονισμοί που υπάρχουν σε FIFA και UEFA, είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν γίνεται να υπάρχει τέτοιο μονοπώλιο στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Με... μπροστάρηδες σε πρώτο βαθμό τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα και σε δεύτερο τη Γιουβέντους, οι τρεις αυτοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι επιχειρούν να ξεκινήσουν μία νέα διοργάνωση, η οποία θα επιφέρει στους συλλόγους περισσότερα χρήματα και θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητά τους. Το νέο πλάνο, αντί για μία κατηγορία 16 ή 20 ή και περισσότερων ομάδων δίχως υποβιβασμό, συνιστάται από τρεις διαφορετικές κατηγορίες που θα έχουν άμεση σύνδεση η μία με την άλλη.
Εντούτοις, ούτε αυτό φαίνεται πως άρεσε στα περισσότερα τεράστια κλαμπ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τα οποία έριξαν «βέτο» στα σχέδια του Φλορεντίνο Πέρες. Η απάντηση της La Liga ήταν άμεση και κατέκρινε αυτήν την κίνηση λέγοντας πως: «Η European Super League θα κάνει τους πλούσιους, πλουσιότερους». Μετά την ισπανική λίγκα, έσπευσε η Αγγλική Κυβέρνηση να στείλει το μήνυμά της, ξεκαθαρίζοντας πως καμία ομάδα από τη χώρα της δεν θα της επιτραπεί να ενταχθεί στην European Super League.
«Θα εισαγάγουμε νομοθεσία που θα το κάνει πραγματικότητα και θα εμποδίσει τους συλλόγους να συμμετάσχουν σε παρόμοιες διοργανώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού. Οι «απαντήσεις» από τους συλλόγους δεν άργησαν να έρθουν και από τις πρώτες που έλαβαν θέση ενάντια της νέας διοργάνωσης ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη συμμετοχή μας στις διοργανώσεις της UEFA».
Ακολούθησε η τοποθέτηση της Ατλέτικο Μαδρίτης: «Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια δεν θέλει την European Super League. Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία (εκτός από Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) κλπ. Δεν θέλουν τη Super League. Είμαστε υπέρ της προστασίας της μεγάλης οικογένειας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, της προστασίας των εγχώριων πρωταθλημάτων και μέσω αυτών της πρόκρισης για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στον αγωνιστικό χώρο κάθε σεζόν», όπως κι αυτή του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Η Μπάγερν Μονάχου έκανε λόγο περί ενίσχυσης των εγχώριων πρωταθλημάτων: «Παραμένει κλειστή η πόρτα για τη European Super League, καθήκον μας να ενισχύσουμε τα πρωταθλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO των Βαυαρών, Γιαν Κρίστιαν Ντρέσεν. «Άκυρο» επίσης, μεταξύ άλλων, έριξαν στην European Super League η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μονακό, η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Σεβίλλη, η Βαλένθια, η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η Βιγιαρεάλ, η Ίντερ, η Ρόμα, η Φενερμπαχτσέ, η Σέλτικ, η Κοπεγχάγη και η Φέγενορντ, με τις εξελίξεις να «τρέχουν».
Η Πόρτο και η Αταλάντα είναι οι δύο ποιο πρόσφατες που είπαν «όχι», ενώ αυτές τις δύο διαδέχθηκε η Μάντσεστερ Σίτι και η Τότεναμ! Παράλληλα, οι αγγλικές ομάδες μπορεί να... χρειάστηκαν λίγο χρόνο, όμως όλες τοποθετούνται επί του ζητήματος. Μετά τους «πολίτες» και τους Λονδρέζους και η Τσέλσι στάθηκε ενάντια στη δημιουργία της European Super League.
Αναλυτικά οι ομάδες που έχουν πει δημόσια «όχι» στην European Super League:
- Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
- Μονακό (Γαλλία)
- Λιόν (Γαλλία)
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
- Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)
- Τότεναμ (Αγγλία)
- Τσέλσι (Αγγλία)
- Σεβίλλη (Ισπανία)
- Βαλένθια (Ισπανία)
- Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)
- Βιγιαρεάλ (Ισπανία)
- Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία)
- Κάντιθ (Ισπανία)
- Λεβάντε (Ισπανία)
- Ρεάλ Βαγιαδολίδ (Ισπανία)
- Γρανάδα (Ισπανία)
- Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
- Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γερμανία)
- Ίντερ (Ιταλία)
- Ρόμα (Ιταλία)
- Αταλάντα (Ιταλία)
- Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
- Σέλτικ (Σκωτία)
- Φέγενορντ (Ολλανδία)
- Πόρτο (Πορτογαλία)
Από την άλλη μεριά, ο ιδιοκτήτης της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, είναι ο μόνος που έχει εκφράσει προσωρινά δημόσια την επιθυμία του να εντάξει την ομάδα του στην European Super League. Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa», η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκάλεσε την ικανοποίηση του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, με τον πρόεδρο και ισχυρό άνδρα των παρτενοπέι να εμφανίζεται διατεθειμένος να μπει σε συζητήσεις με άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους για να δημιουργήσουν μαζί το νέο πρότζεκτ.