Eurolife FFH: Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής από την Εθνική Λυρική Σκηνή μας βάζει στο κλίμα της Μ. Εβδομάδας
Eurolife FFH: Η μουσική σκυταλοδρομία θα πραγματοποιηθεί σε 17 ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως την Μεγάλη Τετάρτη (17:30-23:00), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη.
Πρόκειται για μια νέα διοργάνωση μεγάλης κλίμακας με ελεύθερη είσοδο, η οποία θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο 62 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες, δρόμους και πλατείες. Διοργανωτές είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Eurolife FFH.
Πάνω από 400 νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, ηθοποιοί, αρχιμουσικοί συμμετέχουν σε μια πρωτόγνωρη βιωματική εμπειρία κατάνυξης στους δρόμους της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από τις 18 έως τις 20 Απριλίου 2022, η μουσική σκυταλοδρομία του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φέρει σπουδαία έργα της παγκόσμιας μουσικής, της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας.
https://www.youtube.com/watch?v=OZXt4kxPD8E
Ένα φεστιβάλ με θεματικό άξονα τη λατρεία στο Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη (Ναός Αγίου Ελισαίου), το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, αλλά και σε τρεις διαδρομές με τις Μπάντες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού σε Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αποστόλου Παύλου – Πλατεία Καπνικαρέας, Περιφερειακό Ακρόπολης και Μητροπόλεως – Μοναστηράκι.
Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής απαρτίζεται από συναυλίες και εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα τη μουσική που επικαλείται ή γράφεται για θρησκευτική χρήση, αλλά με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές στοχεύσεις. Κατά την τριήμερη διάρκειά του, οι συναυλίες, παραστάσεις μουσικού θεάτρου και περφόρμανς θα έχουν στόχο να αναδείξουν την πολυδιάστατη συμβολή της λατρευτικής μουσικής στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής προτείνουν μια αδογμάτιστη προσέγγιση της λατρευτικής μουσικής: παραδοσιακή, εθνικές σχολές, κλασική, σύγχρονη, μπαρόκ, βυζαντινή σε εκκλησίες, μουσικό θέατρο, έντεχνη ελληνική μουσική, εικαστικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς.
Από αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μουσεία μικρής χωρητικότητας (30-100 θεατών) έως ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμους, πλατείες, αύλειους χώρους) που μπορούν να φιλοξενήσουν 1.500-2.000 θεατές, το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής προτείνει μια μουσική περιφορά ως ένα δημόσιο γεγονός μεγάλης κλίμακας, που θα αναδείξει τη σημασία της μουσικής για την κοινότητα και το ειδικό βάρος της λατρευτικής μουσικής στη βιωμένη σχέση του κοινού με τη μουσική παράδοση.
Στις 62 συναυλίες του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σπουδαία έργα της λατρευτικής μουσικής και έργα με αφορμή τη λατρεία και το θρησκευτικό συναίσθημα μέσα από καλλιτέχνες και σύνολα όπως, μεταξύ άλλων, οι Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Θεοδώρα Μπάκα, Δημήτρης Μπάκας, Σύνολο σαξοφώνων Sax Nouveau, Κλιμάκιο βυζαντινού χορού Ηδύμελον, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Γυναικείο φωνητικό σύνολο Equálibi, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, Στάθης Σούλης, Νατάσσα Μποφίλιου, chórεs, Σπύρος Καλλιβωκάς, Βυζαντινός Χορός Τρόπος, Κωνσταντίνος Αγγελίδης, Oros Ensemble, Αποστόλης Κουτσογιάννης, Sibílima Ensemble, Μάνια Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Νίκος Λαάρης, Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός, Αριστοτέλης Παπαδημητρίου, Piano for two, Μελίνα Τσινάβου, Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ, Χάρης Λαμπράκης, Γιάννης Μαραμαθάς, Ιάσων Μαρμαράς, Μαρίνα Σάττι, Μάρθα Μαυροειδή, Ερήνη, Δημήτρης Κούντουρας, Voci Contra Tempo, Σοφία Γιολδάση, Νίκος Βασιλείου, Χρύσα Μαλιαμάνη, ΜεῙΖοΝ Ensemble, καθώς και οι Μπάντες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.
Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής αποτελεί μια σύμπραξη δυνάμεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εποπτευόμενων φορέων του, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Eurolife FFH. Η ιδέα και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Επιτάφιος / Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος ) / Στις 17.00 και στις 20.30
R-evolution #Passion / Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών / Στις 17.00, 18.00 και 19.00
«… ἐν τῇ ἐρήμῳ», opus 124 (2022) / Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά) / Στις 17.00, 18.00 και 19.00
Στο λυκαυγές της άνοιξης / Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας / Στις 18.00 και στις 19.00
Εquábili / Μουσείο Ακρόπολης (ισόγειο) / Στις 18.00 και στις 19.00
Στάμπατ Μάτερ / Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη / Στις 19.30
Μουσική Πολεμικής Αεροπορίας / Αφετηρία: Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Μουσείο Ακρόπολης) – Στάση: Πλατεία Θησείου – Τερματισμός: Πλατεία Καπνικαρέας / Στις 21.15
Λειτουργία των πειρασμών / Ιερός Ναός Αγίου Ελισαίου – Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού / Στις 22.30
Υμνολογικό οδοιπορικό στη Μεγάλη Εβδομάδα / Μετόχι Παναγίου Τάφου / Στις 22.30
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΙΤΗΣ
Ακένωτος κρήνη / Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας / Στις 17.00, 18.00, 19.00
Αφιέρωμα στον Παλεστρίνα / Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών / Στις 17.00, 18.00, 19.00
Continuum / Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου / Στις 17.00, 18.00, 19.00
Ιερές μουσικές των σούφι δερβίσηδων της Πόλης / Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά) / Στις 17.00, 18.00, 19.00
Έργα λατρευτικής μουσικής σε πιάνο – Μέρος Α΄ / Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός / Στις 18.00
Λατρευτικές μουσικές του κόσμου / Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος) / Στις 18.00 και στις 20.00
Σημύδες / Λουτρό των Aέρηδων / Στις 19.00, 20.00 και στις 21.00
Threnodiæ Germanicæ / Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη / Στις 19.30
Έργα λατρευτικής μουσικής σε πιάνο – Μέρος Β΄/ Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός / Στις 20.00
Επτά λατρευτικά τραγούδια / Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Αγία Σοφία) / Στις 21.00
Μουσική Στρατού Ξηράς / Αφετηρία: Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Αγία Σοφία) – Στάση: Είσοδος Ακρόπολης – Τερματισμός: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου / Στις 21.45
Λειτουργία των πειρασμών / Ιερός Ναός Αγίου Ελισαίου – Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού / Στις 22.30
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
Καταλόγι / Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας / Στις 17.00, 18.00, 19.00
Μάτια μου, μάτια / Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου / Στις 17.00, 18.00, 19.00
Dies iræ – Υπέρβαση και λατρεία στον Μεσαίωνα / Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά) / Στις 17.00, 18.00, 19.00
15 Εσπερινοί / Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος) / Στις 17.00 και στις 18.00
Έργα λατρευτικής μουσικής σε πιάνο – Μέρος Α΄ / Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός / Στις 18.00
Απαστράπτουσα ψυχή / Μουσείο Ακρόπολης (ισόγειο) / Στις 18.00 και στις 19.00
Θρήνος και μεταφυσικό στοιχείο στη μουσική του 20ού αιώνα / Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών / Στις 18.00 και στις 19.00
Σημύδες / Λουτρό των Aέρηδων / Στις 19.00, 20.00 και στις 21.00
Έργα λατρευτικής μουσικής σε πιάνο – Μέρος Β΄ / Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός / Στις 20.00
ΜεῙΖοΝ Ensemble / Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός Αθηνών / Στις 21.30
Μουσική Πολεμικού Ναυτικού / Αφετηρία: Πλατεία Μητροπόλεως – Στάση: Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Παναγίας Γρηγορούσας – Τερματισμός: Πλατεία Μοναστηρακίου / Στις 22.15
Παπαδιαμάντης – Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων / Ιερός Ναός Αγίου Ελισαίου – Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (προαύλιος χώρος) / Στις 22.30
Πρακτικές πληροφορίες
- Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις.
- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
- Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας πολλών από τους χώρους του φεστιβάλ, αρκετές από τις συναυλίες επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε μέρα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει.
- Οι συναυλίες του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα έχουν σύντομη διάρκεια (από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσο όρο) προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν.
- Οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων είναι μικρές, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολλές από τις δράσεις του φεστιβάλ.
- Το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ.
- Στους χώρους θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.