Euroleague: Οι «σταχτοπούτες» των playoffs [vids]
Τη δική τους ιστορία έγραψαν τη φετινή σεζόν η Μπάγερν Μονάχου και η Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, παίρνοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά της Euroleague για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι δύο ομάδες ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους το περασμένο καλοκαίρι, με τους μεν «Βαυαρούς» να μειώνουν δραστικά το μπάτζετ τους, αλλά ο Αντρέα Τρινκιέρι όχι μόνο έφερε αποτέλεσμα, αλλά οδήγησε την ομάδα του στην πρόκριση στα playoffs, διεκδικώντας μέχρι τέλους και το πλεονέκτημα έδρας. Η Ζενίτ, από την άλλη, ακολούθησε διαφορετική στρατηγική στη δεύτερη παρουσία της στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση, ανεβάζοντας το μπάτζετ της και έχοντας πλέον τον Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο και τον Μάνο Παπαδόπουλο ως GM, πέτυχε κάτι που πριν λίγα χρόνια θα φάνταζε ως όνειρο απατηλό. Το δε εντυπωσιακό με την παρουσία αμφότερων των ομάδων είναι πως, αφενός Τρινκιέρι και Πασκουάλ απομακρύνθηκαν ως αποτυχημένοι σε ελληνικό έδαφος από την Εθνική και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα, αφετέρου είναι οι δύο ομάδες που επί τοις πράγμασι κατέλαβαν τις θέσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.
Το… νέκταρ της πρόκρισης στους «8» της διοργάνωσης έχουν γευτεί για πρώτη φορά κι άλλες ομάδες τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Δεν αναφερόμαστε σε ομάδες επιπέδου Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού ή Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά στις ομάδες εκείνες που τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν για πρώτη φορά ένα βήμα πριν το «σκαλί» του Final4. Εδώ, θα πρέπει να τονιστεί βέβαια το εξής: η Euroleague είναι μία διοργάνωση που με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια, άλλαζε συνεχώς format, συνεπώς είχε άλλο επίπεδο δυσκολίας η πρόκριση στα προημιτελικά πριν 10 χρόνια για παράδειγμα και άλλο επίπεδο δυσκολίας τώρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιτυχία είναι επιτυχία.
Πρόκομ (Σεζόν 2009-10)
Οι περισσότεροι θυμούνται την Πρόκομ, κυρίως λόγω της συνέντευξης Τύπου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς τη σεζόν 2008-09, όταν μετά από μία νίκη του Παναθηναϊκού επί των Πολωνών, ο Σέρβος πολυνίκης της Euroleague είχε ξεσπάσει εναντίον των παικτών του. Κι όμως, εκείνη η σεζόν λειτούργησε ως προπαρασκευαστική, όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα, μιας και τη σεζόν 2009-10 η ομάδα του Τόμας Πατσέσας βρέθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο αντίπαλος ήταν ο πανίσχυρος Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκη και μιας πλειάδας παικτών, όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο Γιάννης Μπουρούσης, ο Τζος Τσίλντρες και ο Λίνας Κλέιζα, με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν την πρόκριση με 3-1. Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που μπορεί να θυμάται κανείς από εκείνη την ομάδα, κυρίως λόγω της μετέπειτα πορείας του, είναι ο Ταϊρόν Μπρέιζελτον, ο οποίος βρέθηκε για μία διετία (2018-2020) στη χώρα μας, αρχικά για λογαριασμό του Πανιωνίου και στη συνέχεια των Ηφαίστου Λήμνου και Κολοσσού Ρόδου.
Η νίκη της Πρόκομ επί του Ολυμπιακού:
https://youtu.be/jvY8ZRjpS2c
Ούνιξ Καζάν (Σεζόν 2011-12)
Η Ούνιξ Καζάν είναι μία ομάδα που πάντα πάλευε για να βρεθεί στη Euroleague, σπάνια όμως έκανε τη διαφορά. Μία φορά, παρόλα αυτά, βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας της σε διασυλλογικές διακρίσεις και αυτή δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή της στα playoffs της Euroleague τη σεζόν 2011-12. Η ομάδα του Εβγκένι Πασούτιν είχε κυρίως γηγενές στοιχείο, το οποίο όμως ήταν αρκετά ταλαντούχο, με παίκτες όπως ο Αλεξέι Σαβρασένκο και ο Βλαντιμίρ Βερεμέενκο. Οι παίκτες βέβαια που έκαναν τη διαφορά ήταν ο Χένρι Ντόμερκαντ, γνωστός από τη θητεία του στον Ολυμπιακό και ο Τάιρελ Λιντέι. Οι τρεις νίκες στη φάση των ομίλων του Top-16 έδωσαν στους Ρώσους το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
https://youtu.be/rT5L7_1y23k
Μπιλμπάο (Σεζόν 2011-12)
Αν υπάρχει μία ομάδα στη σχετική κατηγορία που η παρουσία της χαρακτηρίζεται ως έκπληξη, τότε αυτή είναι η «ελληνική» Μπιλμπάο. Είναι η περίοδος που ο Φώτης Κατσικάρης έχει «φτιάξει» το όνομα του στην Ισπανία οδηγεί τη Μπιλμπάο από τη μία επιτυχία στην άλλη, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της ομάδας στα προημιτελικά, εκεί όπου γνώρισε και τον αποκλεισμό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Βάσκοι είχαν ένα εξαιρετικό ρόστερ, βάσει ονομάτων, έχοντας στη «φαρέτρα» τους παίκτες, όπως ο Άαρον Τζάκσον, ο Άλεξ Μούμπρου, οι Έλληνες Δημήτρης Μαυροειδής και Κώστας Βασιλειάδης και ο μετέπειτα «Έλληνας» από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, Γιάνις Μπλουμς. Η Μπιλμπάο βρέθηκε στα προημιτελικά, έχοντας όμως μειονέκτημα έδρας, πάλεψε και πήρε μία νίκη, όμως δεν ήταν αρκετή για να της δώσει το εισιτήριο για το Final4 της Κωνσταντινούπολης. Όλα αυτά, στην πρώτη και μοναδική παρουσία της στη διοργάνωση. Το λες και επιτυχία για τον Φώτη Κατσικάρη.
https://youtu.be/q6QDEZP2Ghw
Γαλατάσαραϊ (Σεζόν 2013-14)
Το μπάσκετ στην γείτονα χώρα βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τη σεζόν 2013-14, σεζόν κατά την οποία μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε. Τότε υπήρχε ως τρίτη δύναμη στην Τουρκία η Γαλατάσαραϊ, που είχε μεν περιορισμένο μπάτζετ, εν συγκρίσει με την Φενέρ και την Εφές, ήταν όμως αξιόμαχη αντίπαλος, έχοντας και τον Εργκίν Αταμάν στον πάγκο. Ο Τούρκος προπονητής έδειξε και τότε πως είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, οδηγώντας την ομάδα του στα προημιτελικά εκείνης της χρονιάς. Βέβαια, είχε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ρόστερ, με παίκτες όπως ο Ζόραν Έρτσεγκ, ο Νέιτ Τζαουάι, οι Μαλίκ Χέρστον και Ποπς Μενσά Μποσού που βρέθηκαν μετά στην ΑΕΚ, αλλά και ο πολύπειρος Κάρλος Αρόγιο. Σε αυτούς υπολογίστε και τον πολύπειρο Κάρλος Αρόγιο και το αιώνιο… ταλέντο, Μίλαν Μάτσβαν και έτοιμη η ομάδα. Μια ομάδα που βρέθηκε αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα στους… πρόποδες του Final4, χωρίς όμως να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επιπέδου, κερδίζοντας όμως τις εντυπώσεις και μία θέση σε αυτή τη λίστα.
https://youtu.be/MBRuGRc5sNE
Λοκομοτίβ Κούμπαν (Σεζόν 2015-16)
Ίσως η κορυφαία «σταχτοπούτα» που έχει συμμετάσχει σε προημιτελική φάση της Euroleague και η μοναδική που στην πρώτη της συμμετοχή ευτύχησε να πάρει και το εισιτήριο για το Final4. Μιλάμε για μία ομάδα που την αμέσως επόμενη χρονιά διαλύθηκε ως ρόστερ και όλοι οι ανώτερου επιπέδου παίκτες βρέθηκαν στις κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Σκεφτείτε μία front line με Κρις Σίνγκλετον και Άντονι Ράντολφ, σκεφτείτε παίκτες όπως ο Ράιαν Μπρόκχοφ και ο Βίκτορ Κλαβέρ στο «3», σκεφτείτε παίκτες όπως ο Ματ Τζάνινγκ και ο Ντοντάγιε Ντρέιπερ στην περιφέρεια. Και κυρίως, σκεφτείτε τον Μάλκολμ Ντιλέινι να οργανώνει μαεστρικά όλη την ομάδα. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδειξε με το καλημέρα τις προθέσεις της, κερδίζοντας στον πρώτο αγώνα της σεζόν τον Παναθηναϊκό του Σάσα Τζόρτζεβιτς, για να ακολουθήσουν σερί νικών, η πρόκριση στο Top-16 και εν συνεχεία η πρόκριση στα προημιτελικά και η μάχη με τη Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ. Η πρόκριση στο Final4 σήμανε επί της ουσίας και το τέλος εποχής για τον Καταλανό και την μετέπειτα έλευση του προπονητή της Κουμπάν στη Βαρκελώνη.
https://youtu.be/x7n6CxBWlqI
Νταρουσάφακα (Σεζόν 2016-17)
Είπαμε και προηγουμένως, στην Τουρκία το μπάσκετ βρίσκεται σε ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία και έχουν αυξηθεί τα μπάτζετ των ομάδων. Η Νταρουσάφακα αγωνιζόταν μέχρι το 2014, όμως η κατασκευαστική Dogus ανέλαβε τη χρηματοδότηση της και με γοργούς ρυθμούς έφτασε να αγωνίζεται στη Euroleague. Μάλιστα, η παρουσία της δεν ήταν απλά τυχαία, αλλά δημιουργήθηκε μια πανίσχυρη ομάδα υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλατ. Το Α και το Ω του ρόστερ ήταν ο Σκότι Ουίλμπεκιν, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο «εγκεφάλου», όμως υπήρχαν άξιοι συμπαραστάτες, όπως ο Μπραντ Ουόναμεϊκερ, ο Ντάιρις Μπέρτανς, ο Άντε Ζίζιτς, ακόμα και ο γερόλυκος Ογκούζ Σαβάς. Η επιτυχία των Τούρκων είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη «σταχτοπούτα» που μπήκε στη φάση των «8» της διοργάνωσης, αγωνιζόμενη στο νέο format της Euroleague με το πρωτάθλημα των 16 ομάδων. Η 8η θέση την βρήκε αντιμέτωπη με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως υπάρχει δεδομένα μεγάλη διαφορά επιπέδου, με αποτέλεσμα να έρθει το τελικό 3-1.
https://youtu.be/h4DHXHyV3Hw
Χίμκι (Σεζόν 2017-18)
Κι όμως, η Χίμκι που έγινε γνωστή στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στο ευρύτερο μπασκετικό κοινό, δεν είχε καταφέρει να βρεθεί ποτέ στην οκτάδα της Euroleague μέχρι το 2018 και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Οι Ρώσοι έριξαν πολλά λεφτά προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τόσο σε επίπεδο VTB League, όσο και σε επίπεδο Euroleague και ο άμεσος στόχος του Έλληνα τεχνικού ήταν να επανδρώσει την ομάδα με παίκτες που θα μπορούσαν να βρεθούν στο πλάι του ηγέτη της, Αλεξέι Σβεντ. Μάρκοβιτς και Τζένκινς κλήθηκαν να ενισχύσουν την περιφέρεια και δη τη δημιουργία, ενώ στην γραμμή των «ψηλών» συστρατεύθηκαν παίκτες όπως ο Μάλκολμ Τόμας και ο Τόμας Ρόμπινσον. Ανάμεσα σε όλους και ο αείμνηστος Τάιλερ Χάνεϊκατ. Ο εμφύλιος στα προημιτελικά δεν άργησε να έρθει, όμως η ΤΣΣΚΑ έδειξε την ανωτερότητα της, με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να παίρνει το εισιτήριο για το Final4.
https://youtu.be/V8cb2PKZyv0