Eurogroup: Στην ατζέντα η οικονομική κατάσταση στη μετά Covid εποχή και το Σύμφωνο Σταθερότητας
H οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση είναι ανάμεσα στα κυριότερα ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).
Πρώτο θέμα στην ατζέντα: η οικονομική προσαρμογή και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Όπως υπογράμμισε ευρωπαίος αξιωματούχος, η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού. Άλλωστε, η ευρωζώνη ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από την κρίση της πανδημίας απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρατήρησε ο ίδιος αξιωματούχος.
Στη συζήτηση, κατά την οποία θα γίνει σύγκριση των πρόσφατων επιδόσεων της ευρωζώνης με αυτή των ΗΠΑ και άλλων οικονομιών, θα συμμετάσχει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν.
Ακόμη, στην ατζέντα του Eurogroup είναι το θέμα της φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών, με τα κράτη-μέλη να διοχετεύουν πλέον τη στήριξή τους σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και ιδίως στις «βιώσιμες» εταιρείες. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ευρωζώνη, η αφερεγγυότητα των εταιρειών παρέμεινε παραδόξως σε χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ωστόσο η διάκριση μεταξύ «βιώσιμων» και «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων είναι δύσκολη.
Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν για πρώτη φορά πτυχές των δημοσιονομικών κανόνων που θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν, όπως π.χ. ο τρόπος ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων. Αρμόδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η έμφαση ως προς τους κανόνες θα μπορούσε να μετατοπιστεί στον ενστερνισμό και την εφαρμογή τους από τις εθνικές κυβερνήσεις μάλλον, παρά στην απειλή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην ΕΕ. Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί με τη διευρυμένη μορφή του Ecofin, με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ. Στόχος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ως τον Μάρτιο να υπάρχει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε χθες Κυριακή «παρωχημένους» τους κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) «δεν είναι παρωχημένο στο σύνολό του, όμως ο κανόνας για το δημόσιο χρέος είναι», έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ιδίως τον τρόπο ολοκλήρωσης ενός συναινετικού, σταδιακού και χρονικά δεσμευτικού σχεδίου εργασίας για όλα τα εκκρεμή στοιχεία.
Οι υπουργοί θα κάνουν επιπλέον απολογισμό της επικύρωσης της αναθεωρημένης συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Μέχρι σήμερα, δεκαπέντε από τις δεκαεννέα χώρες της ευρωζώνης την έχουν επικυρώσει, πλην Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.
Η σημερινή συζήτηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα η οποία στο σύνολο του 2021 κατέγραψε έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους άνω των 12,7 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 8 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει στοχεύσει στον περιορισμό αυτού του πρωτογενούς ελλείματος το 2022, αλλά ο στόχος αυτός θεωρείται δυσεπίτευκτος λόγω των κινδύνουν που θέτουν η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, λόγω του πληθωρισμού.