Eurogroup: Κλειδώνει η δημοσιονομική χαλάρωση για το 2022 - Στο μικροσκόπιο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και οι βασικοί άξονες του Σχεδίου Ανάκαμψης
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας και θα επικεντρωθούν στη δημοσιονομική στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να συμφωνηθούν τα κεντρικά μηνύματα που θα στείλει η Ευρωζώνη σχετικά με τη συνεχιζόμενη, συντονισμένη, δημοσιονομική απάντησή της στις προκλήσεις της πανδημίας.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσής του που έχει στην κατοχή του το Reuters, αναμένεται ότι θα υπάρξει δέσμευση να συνεχιστεί η στήριξη των οικονομιών και το 2022, με δεδομένο ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανακόπτει την όποια προσπάθεια για ανάκαμψη.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο το Eurogroup θα δεσμευθεί ώστε τα πακέτα στήριξης, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν φθάσει στο 8% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναφορικά με τα μέτρα φοροαπαλλαγών και στο 19% του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά τα μέτρα ρευστότητας, θα παραμείνουν σε ισχύ όσο διατηρείται η οξεία υγειονομική κρίση.
«Το Eurogroup δεσμεύεται υπέρ της διατήρησης των μέτρων στήριξης στη ζώνη του ευρώ, το 2021 και το 2022 λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν και τα δημοσιονομικά κίνητρα που θα στηριχθούν μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)», αναφέρεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.
Το RRF ανέρχεται συνολικά σε 672,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, τα οποία θα αντληθούν με κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό και σκοπό έχει να στηρίξει όσες χώρες έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία και παράλληλα διαθέτουν υψηλό χρέος ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και της «πράσινης ανάπτυξης».
Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα παρόμοιο μήνυμα υποστήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την τήρηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι τέτοιου είδους περιορισμοί θα πρέπει να παραμείνουν σε αναστολή και το επόμενο έτος.
Στο μικροσκόπιο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις
Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπεται να παρουσιάσουν τα βασικά συμπεράσματα της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Πρόκειται για μια ακόμη αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, εν μέσω των δυνατών αναταράξεων που έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγειονομική κρίση.
Η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Πτωχευτικό και δεύτερη ευκαιρία, ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες, ιδιωτικοποιήσεις, Ελληνικό, νέο εργασιακό, αδειοδοτήσεις, στελέχωση ΑΑΔΕ, ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, δημόσιες συμβάσεις και προετοιμασία μεγάλων έργων, είναι τα 10 πιο σημαντικά πεδία προτεραιότητας κατά την αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Μετά την παρουσίαση των θεσμών, ο κ. Σταϊκούρας θα αναπτύξει τα πρόσφατα στοιχεία που, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, επιβεβαιώνουν ότι παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς η ελληνική οικονομία άντεξε, καθώς και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, ενόψει της 10ης έκθεσης αξιολόγησης.
Παράλληλα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με την προετοιμασία της εαρινής συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης Μαρτίου.
Στο Ecofin θα γίνει αποτίμηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, θα συζητηθούν η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και οι προτεραιότητες των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, όπως θα επισημάνει, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.