Αυτά είναι τα γκρουπ δυναμικότητας και οι πιθανοί αντίπαλοι της Ελλάδας στο EURO
Τα προκριματικά του EURO 2024 ολοκληρώνονται (21/11) και το flash.gr σας παρουσιάζει τα γκρουπ δυναμικότητας της τελικής φάσης, σε περίπτωση πρόκρισης της Εθνικής μας. Από το πιθανό κακό... συναπάντημα ξανά με Γαλλία και Ολλανδία και τον «όμιλο του θανάτου» που μπορεί να προκύψει, έως τις ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν για πρόκριση στη φάση των «16».
Η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει την Γαλλία (21/11, 21:45), αλλά ό,τι κι αν συμβεί στο ματς, γνωρίζει πως θα τερματίσει και μαθηματικά στην 3η θέση του 2ου ομίλου των προκριματικών. Το «ταξίδι» της βέβαια για τα γήπεδα της Γερμανίας το ερχόμενο καλοκαίρι δεν έχει λάβει τέλος, αφού τον Μάρτιο του 2024 θα έχει την ευκαιρία να πάρει ένα από τα τρία τελευταία «εισιτήρια» που θα δοθούν μέσω των play off.
Η Ελλάδα θα βρεθεί στο 3ο και πιο αδύναμο «μονοπάτι» και θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά το Καζακστάν στην OPAP Arena. Εφόσον καταφέρει και εξασφαλίσει την πρόκριση, θα βρει στον τελικό απέναντί της τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία - Λουξεμβούργο ξανά σε μονό ματς, με το ποιος θα φιλοξενήσει το μεγάλο αυτό παιχνίδι να αποφασίζεται μέσω κλήρωσης την Πέμπτη (23/11)! Εάν η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ τα καταφέρει και εκεί, τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν στην τελική φάση της διοργάνωσης;
Η χώρα μας θα γνωρίζει εκ των προτέρων τον όμιλο της στο EURO 2024, προτού καν λάβει μέρος στα play off δηλαδή, αφού η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 2 Δεκεμβρίου 2023. Συνεπώς, θα ξέρει τους τρεις που θα ανταγωνιστεί στα γήπεδα της Γερμανίας, εφόσον πάντα περάσει από τα play off. Προς το παρόν, αυτά που γνωρίζουμε για τα γκρουπ δυναμικότητας είναι τα εξής:
Η Ελλάδα δεδομένα θα είναι στο 4ο γκρουπ, μαζί με τις άλλες δύο ομάδες που θα προκριθούν από την ίδια διαδικασία μαζί της (Πολωνία, Ουαλία, Ισλανδία, Εσθονία, Ισραήλ, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Φινλανδία και Ουκρανία οι διεκδικητές). Παράλληλα, στο πιο αδύναμο γκρουπ θα είναι επίσης η Σερβία, είτε η Ρουμανία είτε η Ελβετία και μία εκ των Ιταλία, Κροατία ή Ουαλία, ως οι τρεις χειρότερες «δεύτερες» στους προκριματικούς ομίλους. Επισημαίνεται πως τα γκρουπ δυναμικότητας διαμορφώνονται από την συνολική βαθμολογία στα προκριματικά του Euro και η Ελλάδα θα λάβει μία αντίπαλο απ' το καθένα, αλλά ΚΑΜΙΑ από το δικό της!
Το 1ο γκρουπ είναι - σαφώς - και το πιο δύσκολο. Εκεί βρίσκονται η «οικοδέσποινα» Γερμανία και οι πέντε καλύτεροι νικητές των ομίλων στα προκριματικά: η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και η Αγγλία. Με όποια ομάδα και αν τύχουμε, προφανώς το έργο μας θα είναι από δύσκολο, έως οριακά ακατόρθωτο. Η κατάσταση όμως στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας είναι... διαφορετική!
Εκεί παρατηρούνται κάποιες πολύ ποιοτικές ομάδες, ωστόσο απουσιάζει το «μεγαθήριο» (συμπεριλαμβάνονται οι πέντε «χειρότεροι» νικητές ομίλων και η «καλύτερη» 2η). Το απαρτίζουν η Δανία, μία εκ των Τουρκία ή Κροατία, η Ουγγαρία, η Αλβανία, μία εκ των Ελβετία ή Ρουμανία και η Αυστρία και η Ελλάδα θα έχει τις πιθανότητές της με οποιαδήποτε κι αν κληρωθεί. Κάτι που ισχύει εν μέρει και για το 3ο γκρουπ δυναμικότητας, το οποίο είναι, στα χαρτιά πάντα, «αποδυναμωμένο».
Σε αυτό το γκρουπ είναι οι οι ομάδες που κατατάχθηκαν 2ες στον όμιλό τους, πέρα από την «καλύτερη» και τις τρεις «χειρότερες» στη συνολική βαθμολογία. Συγκεκριμένα: η Σκωτία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Ολλανδία και μία εκ των Ιταλία, Τουρκία ή Κροατία. Εδώ τα πράγματα φαίνονται λίγο πιο δύσκολα και απαιτητικά για το σύνολο του Γκουστάβο Πογέτ και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα μας... χαμογελάσει η κληρωτίδα.
Συνεπώς, τα σενάρια για την ώρα «οργιάζουν». Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξανά στον ίδιο όμιλο με τη Γαλλία ή την Ολλανδία ή ακόμα... και τις δύο! Παράλληλα, μπορεί να πέσει σε «όμιλο του θανάτου», ως αντίπαλη με Αγγλία, Δανία και Ιταλία για παράδειγμα, αλλά αντιθέτως μπορεί να σταθεί και πιο τυχερή και να συναντήσει εκεί το Βέλγιο, την Ελβετία και την Σλοβακία π.χ.
Δεν είναι «ευκολάκι» προφανώς! Όμως είναι βέβαιο πως οι πιθανότητες πρόκρισής μας αυξάνονται συντριπτικά, ειδικά αν επαληθευθεί το πολύ πιθανό σενάριο η Ιταλία να καταλήξει στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας με τη χώρα μας! Οψόμεθα...
1ο γκρουπ δυναμικότητας
Γερμανία
Πορτογαλία
Γαλλία
Ισπανία
Βέλγιο
Αγγλία
2ο γκρουπ δυναμικότητας
Δανία
Τουρκία ή Κροατία (όποιος αναδειχθεί νικητής στον 4ο όμιλο)
Ουγγαρία
Αλβανία
Ρουμανία ή Ελβετία (όποιος αναδειχθεί νικητής στον 9ο όμιλο)
Αυστρία
3ο γκρουπ δυναμικότητας
Σκωτία
Σλοβακία
Σλοβενία
Τσεχία
Ολλανδία
Ιταλία ή Κροατία ή Τουρκία*
*(Κροατία αν πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία απέναντι στην Αρμενία και τερματίσει 2η στον 4ο όμιλο)
(Τουρκία αν χάσει, κερδίσει η Κροατία και τερματίσει 2η στον 4ο όμιλο)
(Ιταλία σε κάθε άλλο σενάριο)
4ο γκρουπ δυναμικότητας
Ιταλία ή Κροατία ή Ουαλία*
*(Ιταλία αν τερματίσει 2η η Κροατία στον 4ο όμιλο, έχοντας πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία κόντρα στην Αρμενία)
(Κροατία αν χάσει, αλλά τερματίσει 2η στον 4ο όμιλο)
(Ουαλία αν τερματίσει 2η στον 4ο όμιλο)
Σερβία
Ελβετία ή Ρουμανία (όποιος τερματίσει 2ος στον 9ο όμιλο)
Πολωνία ή Ουαλία ή Εσθονία ή Φινλανδία/Ουκρανία/Ισλανδία (1ο μονοπάτι των play off)
Ισραήλ ή Βοσνία & Ερζεγοβίνη ή Φινλανδία/Ουκρανία ή Ουκρανία/Ισλανδία (2ο μονοπάτι των play of)
Γεωργία ή Ελλάδα ή Καζακστάν ή Λουξεμβούργο (3ο μονοπάτι των play off)