Έτσι στήθηκε η «πυραμίδα» απάτης στον ΕΟΠΥΥ - Οι διάλογοι «φωτιά», οι ράβδοι χρυσού και οι λίρες
Μια καλοστημένη επιχείρηση φέρεται να είχε φτιάξει το κύκλωμα, που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ - Τα μέλη του κυκλώματος μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού και χρυσές λίρες τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητά τους.
Ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ η ζημία που υπέστη ο ΕΟΠΥΥ από την απάτη-μαμούθ που ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες δύο γυναικών, που ανέφεραν πως έλαβαν μήνυμα εκτέλεσης συνταγής, χωρίς να τους έχει συνταγογραφηθεί κάποιο φάρμακο.
Μετά από επιχείρηση της αστυνομίας, συνελήφθησαν 14 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και χρηματικό ποσό άνω των 450.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες χρησιμοποίησαν 3.516 ΑΜΚΑ -κυρίως αλλοδαπών, ατόμων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή έχουν φύγει από τη χώρα- και εξέδωσαν ψευδώς 90.186 συνταγές. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και δύο πλημμελήματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μεταξύ των 16 κατηγορουμένων είναι ένας παθολόγος από την Κύπρο, που ήταν διορισμένος σε περιφερειακό ιατρείο και Κέντρο Υγείας της Βοιωτίας, ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος σε Δημοτικό Ιατρείο στην Αθήνα, η σύζυγος του, η οποία ήταν διορισμένη σε κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας και μια οδοντίατρος.
Οι ράβδοι χρυσού
Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι συλληφθέντες φρόντιζαν να μετατρέπουν σε... χρυσό τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητά τους. Μετά από σχετική έρευνα σε τραπεζικές θυρίδες εντοπίστηκαν δύο ράβδοι χρυσού του ενός κιλού, ενώ βρέθηκαν επίσης και περισσότερες από 100 χρυσές λίρες.
Στο μεταξύ, πειθαρχικές διώξεις προανήγγειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος, αναμένοντας τα σχετικά στοιχεία από την εισαγγελία.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις παραβατικές συμπεριφορές των μελών του «που προκαλούν βλάβη στη δημόσια υγεία και αποβαίνουν επιζήμιες για το σύστημα υγείας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την εισαγγελία μάλιστα αναμένονται τα στοιχεία των γιατρών που έχουν συλληφθεί, προκειμένου ο ΙΣΑ να προχωρήσει σε πειθαρχικές διώξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου.
Οι διάλογοι - φωτιά
Το Mega έφερε στο φως διαλόγους - φωτιά μεταξύ των μελών του κυκλώματος που κατηγορείται ότι θησαύριζε εις βάρος του ΕΟΠΥΥ. Σε μία από τις ηχογραφημένες συνομιλίες καταγράφεται ένας από τους γιατρούς να μιλά με έναν φαρμακοποιό για πασίγνωστο φάρμακο, του οποίου έγινε κατάχρηση.
-Μέλος της Οργάνωσης: Βρίσκω δυσκολίες στο… (όνομα φαρμάκου)
-Γιατρός: Το ξέρω, τι νομίζεις;
-Μέλος της Οργάνωσης: Πήγε σε τρία φαρμακεία, μόνο το ένα φαρμακείο, που είναι η φίλη, της λέει θα σου βρω ένα τώρα και μετά να δω. Εγώ πήρα, δύο-τρία.
-Γιατρός: Τελικά πόσα μου βρήκες;
-Μέλος της Οργάνωσης: Όλοι μου λένε μπορούμε να σου βρούμε ένα.
Τα Ozempic
Στις συνομιλίες ακούγονται μέλη του κυκλώματος να συζητούν για την τύχη των κουπονιών από τα σκευάσματα που είχαν γραφτεί, με την υπάλληλο του φαρμακείου να λαμβάνει εντολή να τα πετάξει στα σκουπίδια, αλλά μακριά από το φαρμακείο για να μην κινήσουν υποψίες.
• Φαρμακοποιοί: Ρώτα αν θες.
• Υπάλληλος: Ρωτήστε κύρια Μ. τον κύριο Σ., μας άφησε τα κουτιά PREGABALIN SANDOSE. Τα πετάω μακριά από το φαρμακείο;
• Φαρμακοποιοί: Ε πάρε τα κουπόνια.
• Υπάλληλος: Εκτός από τα κουπόνια. Τα κουπόνια θα τα βγάλω.
• Φαρμακοποιοί: Τα κουπονάκια κράτα τα. Ε, και τα μεγάλα και τα μικρά, βάλ’ τα σε μαύρη σακούλα να μη φαίνεται τίποτα.
• Υπάλληλος: Ωραία.
• Φαρμακοποιοί: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα.
• Υπάλληλος: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;
• Φαρμακοποιοί: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται.
• Υπάλληλος: Τα παίρνω στο σπίτι μου, ντάξει
• Φαρμακοποιοί: Ναι. Πάρ’ τα και πέτα τα αλλά σε μαύρη σακούλα, να μη φαίνεται τι είναι μέσα.
• Υπάλληλος: Μαύρη σακούλα. Ντάξει Κύριε Σ.
Σε μια άλλη συνομιλία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, ακούγονται δύο μέλη –ο ένας γιατρός- να μιλούν για το γνωστό σκεύασμα Ozempic το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη.
• Γιατρός: Έλα Μισέλ, πόσα Ozempic ; Πες μου
• Συνεργάτης: Έλα (ακατάληπτο). Τι κάνεις φιλαράκο;
• Γιατρός: Μια χαρά
• Συνεργάτης: Ναι. Προσπαθώ. Ε, τώρα θυμήθηκα, ντάξει. Είναι δύο Ozempic είναι έτοιμα.
• Γιατρός: Ναι;
• Συνεργάτης: Και θα μπορώ και άλλα δύο.
• Γιατρός: Την Κυριακή αλλά πρέπει να έρθω κάτω, να τις έχεις πάρει ήδη όμως εσύ, για να τις πάρω.
• Συνεργάτης: Θα πάω τώρα να πάρω τα δύο αυτά, να τα ασφαλίζω, να το έχω στο ψυγείο μου.
• Γιατρός: Ναι αυτό σου λέω, οπωσδήποτε. Πες μου τι μπορώ να κάνω για σένα;
• Συνεργάτης: Όχι τίποτα, μου έστειλε κάτι Σ. αλλά κάτι άλλο που ήθελα να σου πω αν είναι αυτή η γυναίκα που σου είπα, που θέλει αυτό για την πεθερά της και ο άλλος ε. Που μας βοηθάει, που γράφουν και αυτήν την έχουμε γράψει στο όνομα της. Θα το δεις, να στο στείλω τώρα; Αν είναι πάω το εκτυπώνω.
• Γιατρός: Ωραία, ωραία. Στείλ’ τα μου όλα τώρα, να τα κάνω τώρα. Εντάξει ;
• Συνεργάτης: Στα έστειλα, άκου άκου, στα έστειλα του Σ. στο messenger ή στο what’s app;
«Για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία»
Σε μια άλλη συνομιλία, δύο εμπλεκόμενοι συζητούν για τον τρόπο που θα γράψει ο γιατρός μια συνταγή για ένα συγκεκριμένο φάρμακο.
• Φαρμακοποιός: Ναι γράψε Pregabalin κάψουλες μη βάλεις milligram επίτηδες
• Υπάλληλος: Δε θα βάλω τίποτα και αύριο το πρωί θα κοιτάξω αυτό που μου είπατε. Πότε γράφτηκε;
• Φαρμακοποιός: Οπότε άμα κάνεις, καταρχάς μπες και δες στο ιστορικό.
• Υπάλληλος: Ναι;
• Φαρμακοποιός: Να δεις. Του γράφει επιληψία ή αλλού γράφει επιληψία κι αλλού γράφει πόνος;
• Υπάλληλος: Εντάξει!
• Φαρμακοποιός: Και πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες πες του με διάγνωση πόνου.
• Υπάλληλος: Ναι;
• Φαρμακοποιός: Για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία.
• Υπάλληλος: Ωραία!
• Φαρμακοποιός: Και θα πάρεις και την βεβαίωση και θα συνεχίσουμε να το γράφουμε πες επίτηδες.
• Υπάλληλος: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα.
• Φαρμακοποιός: Για να φανεί καθαρά ότι είναι για πόνο, και όχι ότι ήταν για επιληψία. Για να δημιουργηθεί νέο ιστορικό για πόνο πλέον.
Η ανακοίνωση της Οικονομικής Αστυνομίας
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκαν δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των οργανώσεων, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους.
Πρόκειται για 4 ιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους 8 φαρμακείων στην Αττική, 1 ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και 1 άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.
Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική.
Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών/ φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Ακολούθως, τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση –3.516– Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς –90.186– συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία, ενώ μέρος των σκευασμάτων αυτών τα προμηθευόταν από φαρμακείο των εγκληματικών οργανώσεων.
Σε βάρος όλων των ανωτέρω συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και εμπορία επιβλαβών φαρμάκων.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, Δημόσιες Δομές Υγείας και τραπεζικές θυρίδες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πάνω από 9.000 συσκευασίες παρανόμως συνταγογραφηθέντων φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες,
- 451.140 ευρώ, 10.000 δολάρια Η.Π.Α., 8.000 δολάρια Αυστραλίας,
- 2 ράβδοι χρυσού συνολικού βάρους 1 κιλού, 109 χρυσές λίρες,
- πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις με πληρωμές ιατρών, σφραγίδες ιατρών, συνταγές/γνωματεύσεις κλπ),
κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθώς και άλλα ψηφιακά πειστήρια.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.