Έκλεβαν οχήματα από Αττική, Φθιώτιδα, Εύβοια και τα πουλούσαν στη Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει άλλες 27 κλοπές οχημάτων από σπείρα που εξαρθρώθηκε και η οποία «σήκωνε» αυτοκίνητα από περιοχές της Αττικής, της Φθιώτιδας και της Εύβοιας, με αποτέλεσμα η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης να ανέρχεται στα 600.000 ευρώ. Συνολικά έχουν βγει στο φως από την έρευνα της ΕΛΑΣ 66 κλοπές οχημάτων.
Από τα μέλη της οργάνωσης, παραμένουν προφυλακισμένοι τα δύο αρχηγικά (ο ένας κάτοικος Αθηνών και ο έτερος ιδιοκτήτης μάντρας σε Θεσσαλονίκης) οι οποίοι κατόπιν τηλεφωνικών συνεννοήσεων «σήκωσαν» διάφορα οχήματα κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, τα μετέφεραν από την Εθνική Αθηνών Θεσσαλονίκης στη μάντρα του δεύτερου μέλους, όπου και τα έκαναν ανταλλακτικά και τα διοχέτευαν στην αγορά.
Σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία σε βάρος ενός ιδιοκτήτη μάντρας στην περιοχή της Κατερίνης για κλεπταποδοχή, οποίος είχε αγοράσει έναν κινητήρα προερχόμενο από κλεμμένο όχημα Αττικής από τους δράστες.
Πώς δρούσαν
Ως τρόπος δράσης της εν λόγω 5μελους εγκληματικής οργάνωσης, ήταν να εντοπίζουν σταθμευμένα οχήματα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία ένας εξ αυτών αφαιρούσε με σύγχρονα συστήματα όπως εγκέφαλοι και μονάδες OBD, τα πάρκαραν προσωρινά σε συγκεκριμένα σημεία όπου δεν ήταν εύκολα εντοπίσιμα για να ελέγξουν την ύπαρξη τυχόν GPS και ακολούθως έτερα μέλη της οργάνωσης μετέφεραν αυτά οδικώς στην Θεσσαλονίκη με πολλά μέτρα ασφαλείας (πλαστές πινακίδες, πλαστές ταυτότητες) σε συγκεκριμένη μάντρα στην περιοχή της συμπρωτεύουσας όπου άμεσα είτε παραποιούσαν τον αριθμό πλαισίου ώστε να μεταπωληθεί χωρίς να είναι εντοπίσιμο είτε να κοπεί κομμάτια για να πουληθεί σε άλλους μαντράδες με την μορφή ανταλλακτικών.
Χρησιμοποιούσαν λέξεις - «κώδικες»
Για την επικοινωνία τους τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και τηλεφωνικές συνδέσεις δηλωμένες σε ονόματα «αχυράνθρωπων», τις οποίες φρόντιζαν να αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις Αστυνομικές Αρχές. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη φρασεολογία και λέξεις - «κώδικές» προκειμένου να μη γίνεται εύκολα κατανοητό το περιεχόμενο τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
-ΕΓΚΕ: Εγκέφαλος αυτοκινήτου - Σετ παράκαμψης αντικλεπτικού συστήματος.
- ΚΑΦΕΣ Ή ΚΑΦΕΔΑΚΙ: Παραλαβή αφαιρεθέντος οχήματος.
-ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ Η’ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Εγκέφαλος αυτοκινήτου-Σετ παράκαμψης αντικλεπτικού συστήματος.
- ΕΙΚΟΣΑΡΙ: Αυτοκίνητο μάρκας Hyundai, μοντέλο i20.
- ANIMAL : Αυτοκίνητο μάρκας SUZUKI, μοντέλο VITARA.