Έτοιμο το σχέδιο για την επίθεση - «απάντηση» στο Ιράν - Ήχησαν σειρήνες στο νότιο τμήμα του Ισραήλ
Η απάντηση με αντίποινα στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου είναι έτοιμη, δήλωσε στο CNN πηγή με γνώση του θέματος.
Το σχέδιο του Ισραήλ για να απαντήσει στην ιρανική επίθεση αυτού του μήνα είναι έτοιμο, δήλωσε στο CNN μία πηγή με γνώση του θέματος - και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαβεβαίωσαν τις ΗΠΑ ότι η αντεπίθεση θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την πηγή.
Το Ισραήλ είναι αντίθετο σε μια «μονομερή κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμό του με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο Νετανιάχου. Η Χεζμπολάχ έχει καλέσει τους Ισραηλινούς να αποδεχθούν μια κατάπαυση του πυρός ή να αντιμετωπίσουν «πόνο», υπονοώντας ότι θα αυξήσει τις επιθέσεις της νοτιότερα στο Ισραήλ.
Οι σειρήνες ήχησαν απόψε στο Νιρ Αμ και τη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, λίγη ώρα αφού ανέφερε ότι ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, ανέφερε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την κατεύθυνση της Σντερνότ, του Νιρ Αμ και άλλων περιοχών κοντά στη Γάζα.
Tην ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να συζητηθεί η επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην εν λόγω σύσκεψη. Ένας τέταρτος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του πρωθυπουργού αναμένεται να συζητήσει περαιτέρω το θέμα την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου δεν έχει προβεί σε σχόλιο.
UNIFIL: Ισραηλινό άρμα πυροβόλησε το παρατηρητήριο των ειρηνευτικών δυνάμεων
Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο δήλωσε την Τετάρτη (16/10) ότι ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον μιας από τις θέσεις της στον νότιο Λίβανο, όπου είχαν αναπτυχθεί οι κυανόκρανοί της. Η UNIFIL δήλωσε ότι κυανόκρανοι «που βρίσκονταν σε μια θέση κοντά στο Κφαρ Κελά του νοτίου Λιβάνου παρατήρησαν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava να ανοίγει πυρ κατά του παρατηρητηρίου τους σήμερα το πρωί. Δύο κάμερες καταστράφηκαν, και το παρατηρητήριο υπέστη ζημιές», δηλώνει η UNIFIL σε ανακοίνωσή της, αποδοκιμάζοντας τα «απευθείας και εμφανώς σκόπιμα πυρά» εναντίον μίας από τις θέσεις της.
Ισραήλ: Διαπραγμάτευση με τη Χεζμπολάχ μόνο με πυρά
Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει το Ισραήλ σχετικά με τις μάχες που δίνει στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο προκειμένου να εξαλείψει την Χεζμπολάχ. Το απόγευμα της Τετάρτης 16/10, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, επισκέφθηκε τη 46η Μεραρχία του Ισραηλινού Στρατού ξεκαθαρίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις με τη Χεζμπολάχ θα γίνουν μόνο με πυρά».
Την Τρίτη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Ισραήλ απαιτώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη. «Το είπα την πρώτη μέρα» ανέφερε ο Γκαλάντ στους στρατιώτες, προσθέτοντας ότι η σύλληψη μελών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο δείχνει την επιτυχία του IDF και την «κατάρρευση της Χεζμπολάχ».
«Η επιτυχία [του στρατού] τον τελευταίο μήνα ήταν εκπληκτική», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και η απώθηση της ομάδας πίσω από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ θα επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων των βόρειων κοινοτήτων «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «σφοδρές» μάχες «σώμα με σώμα» με τον ισραηλινό στρατό στις παρυφές ενός χωριού κοντά στα σύνορα. Σε ανακοίνωσή της, η σιιτική οργάνωση προσθέτει ότι οι μάχες αυτές «με διαφόρους τύπους αυτόματων όπλων» συνεχίζονται.
Νωρίτερα , η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει ότι εκτόξευσε «κατευθυνόμενο» πύραυλο εναντίον ισραηλινού άρματος μάχης στην ίδια περιοχή.
Οργή κρατών της Δύσης κατά του Ισραήλ για τη Γάζα
Το απόγευμα της Τετάρτης, η κυβέρνηση του Καναδά καταδίκασε τα συνεχιζόμενα ισραηλινά χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στη βόρεια Γάζα και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις.
Σε ανακοίνωσή της, σημείωσε ότι η ολοένα και πιο δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απαράδεκτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο ανακοίνωσε ότι σκέφτεται σοβαρά να επιβάλλει κυρώσεις κατά των υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, για αποκρουστικές δηλώσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν αναφορικά με τους κατοίκους της Γάζας.
Οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου, Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, αντέδρασαν σε αυτή την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σημειώνοντας ότι «η περίοδος της βρετανικής εντολής έχει τελειώσει προ πολλού». Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε πως η Βρετανία προσπαθεί να εμποδίσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ. «Οι Βρετανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ημέρες της εντολής τους έχουν τελειώσει», είπε. «Σε κάθε περίπτωση, δεν με φοβίζουν και θα συνεχίσω να ενεργώ μόνο σύμφωνα με τα σημαντικά εθνικά συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ και για χάρη των κατοίκων της χώρας, των στρατιωτών μας, των αστυνομικών μας και των δεσμοφυλάκων μας», συνέχισε.
Παράλληλα εξέφρασε την απέχθειά του για τη Λευκή Βίβλο του 1939, ένα βρετανικό έγγραφο πολιτικής που περιόριζε την εβραϊκή μετανάστευση στην τότε Βρετανική Εντολή της Παλαιστίνης (Mandatory Palestine). Σε ανάρτηση στο X, ο υπουργός Οικονομικών Σμότριχ τονίζει επίσης ότι η Βρετανική Εντολή και η Λευκή Βίβλος δεν είναι πλέον σχετικές, και ωστόσο, «η μονομέρεια και η υποκρισία παρέμειναν η ίδια μονομέρεια και υποκρισία».
Τον Αύγουστο, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συμποσίου ότι το «να αφεθούν να πεθάνουν από την πείνα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό για την απελευθέρωση των ομήρων». Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καταδικάσει με δριμύτητα τις δηλώσεις αυτές.
Ενόχληση Ισραήλ για τη στάση της Γαλλίας
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει σε ισραηλινές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε μια έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το έθνος μας απέναντι στους εχθρούς σε επτά διαφορετικά μέτωπα και να πολεμάμε για το μέλλον μας, με ή χωρίς τη Γαλλία», έγραψε ο Γιοάβ Γκάλαντ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Η απόφαση να κάνει για δεύτερη φορά διακρίσεις σε βάρος της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας βοηθά τους εχθρούς του Ισραήλ εν καιρώ πολέμου», υποστήριξε ο Γκάλαντ, εκτιμώντας ότι το γαλλικό κράτος «υιοθέτησε και εφαρμόζει εχθρική πολιτική» απέναντι στο Ισραήλ.