Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Ετήσια αύξηση ΑΕΠ 1,15%- Ενίσχυση απασχόλησης και δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων
Επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,15% με 1,25% το χρόνο έως και το 2026 και 7% με 7,7% συνολικά εκτιμάται ότι θα επιφέρει η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παράλληλα, μέσω της πλήρους εφαρμογή του Σχεδίου οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% έως το 2026 και η απασχόληση κατά 4%. Σύμφωνα με ειδικό κεφάλαιο της Αναλυτικής Περιγραφής του «Ελλάδα 2.0», η εφαρμογή του σχεδίου αυξάνει το λόγο των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει τη μείωση των φόρων ή/και την αύξηση των δημόσιων δαπανών, κάτι που μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης απέστειλε σήμερα προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα την παρουσίαση με αναλυτική περιγραφή δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», και ζήτησε τη σύγκληση, σε κοινή συνεδρίαση, των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους, πριν το Σχέδιο υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η αναλυτική περιγραφή των Δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εστάλησαν, περιλαμβάνει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων τις εξής ενότητες:
- Μακροοικονομικά αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα
- Συσχέτιση με τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Ευρωπαϊκές Εμβληματικές Πρωτοβουλίες, η προώθηση των οποίων αποτελεί διακριτό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
- Σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
- Ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες για όλους
- Προϋποθέσεις και μηχανισμός εφαρμογής
- Στήριξη των επενδύσεων μέσω του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης
- Αποτελέσματα διαβούλευσης
- Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.
Δείτε εδώ όλο το κείμενο