Εθνικιστική ταινία για τη ζωή και το θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ
Μια νέα εστία έντασης με την Ελλάδα , «σκηνοθετούν» εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία. Αφορμή αυτή τη φορά η κινηματογραφική ταινία «Σαδίκ Αχμέτ» που αφορά βέβαια τον ανεξάρτητο βουλευτή Κομοτηνής που σκοτώθηκε σε τροχαίο 4 Ιουλίου 1995 στο δρόμο Ξάνθης – Κομοτηνής και γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί σε «εθνικό ήρωα», θύμα σκοτεινών κύκλων που εικάζεται ότι τον δολοφόνησαν.
Βέβαια η ταινία που έχει βασικό χορηγό τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό (TRT) της Χώρας, επρόκειτο να προβληθεί σε επίσημη πρεμιέρα στις 29 Δεκεμβρίου 2023 και παρά τις σχετικές προετοιμασίες η προβολή μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο. Είχε προγραμματιστεί για τις 2 Φεβρουαρίου αλλά και πάλι ακυρώθηκε η προβολή του στο μεγάλο νεόκτιστο πολιτιστικό κέντρο στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Η ταινία είχε την ευκαιρία να προβληθεί σε κινηματογράφους της Τουρκίας για μία εβδομάδα και οι κρητικές που συγκέντρωσε ήταν μάλλον μέτριες. Ωστόσο, η εταιρεία παραγωγής MCG Filim ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να επαναφέρει την ταινία στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας, καταθέτοντας αίτηση για την συμμετοχή της στα Όσκαρ ως εθνική συμμετοχή. Βέβαια η ανάδειξη μιας ταινίας ως εθνική συμμετοχή προϋποθέτει την στήριξή της από εθνικών και ανεξάρτητων φορέων και είναι άγνωστο αν οργανώσεις όπως η Ένωση Σκηνοθετών της Τουρκίας, ή ο Σύλλογος ηθοποιών, ή των σεναριογράφων θα συνταχθούν με την πρόταση αυτή.
Το τρέιλερ της ταινίας
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο δημιουργός της ταινίας Μουσταφά Ουσλού, απόφοιτος θρησκευτικού σχολείου (Ιμάμ Ηατίπ), είναι γνωστός για τις σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα. Πέραν από τον τομέα τηλεοπτικών διαφημίσεων έχει κάνει στο παρελθόν ταινίες θρησκευτικής θεματολογίας (Μουσλούμ) ή και πατριωτικής όπως η Ναίμ που αφορά τον παγκόσμιο πρωταθλητή άρσης βαρών Ναίμ Σουλεϊμάνογλου, Τούρκο από την Βουλγαρία.
Το τροχαίο με θύμα τον εθνικιστή βουλευτή τουρκικής καταγωγής, είχε γίνει μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο βουλευτής με τα τρακτέρ που οδηγούσε Έλληνας αγρότης. Από το τρακάρισμα σκοτώθηκε μόνον ο οδηγός του που δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας ενώ η σύζυγος στην οποία ανήκει του όχημα Fiat Tipo και η κόρη του βγήκαν με ελαφρά τραύματα και σώθηκαν επειδή φορούσαν ζώνες. Έρευνα της αστυνομίας αλλά και του τότε Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ηακάν Οκτσάλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα της ταχύτητας του ΙΧ αυτοκινήτου αλλά και της παραβίασης του ΚΟΚ από τον οδηγό τρακτέρ ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών με τριετή αναστολή, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Κυρίως όμως διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος οφείλεται στο γεγονός ότι ο οδηγός δεν φορούσε ζώνη και θα μπορούσε να αποφευχθεί αν αντί του οχήματος του συζύγου ο άτυχος βουλευτής έπαιρνε το βαρύ όχημα Mercedes ή οδηγούσε με κεντρικό δρόμο κι όχι στον αγροτικό που έγινε το ατύχημα. Ωστόσο ο τότε πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ, ούτε και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού δεν διατύπωσαν οποιαδήποτε σχόλιο ότι μπορεί να μην ήταν τροχαίο. Ούτε ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ που ήταν στενός φίλος του θύματος είχε εκφράσει οποιαδήποτε υπόνοια για «δολοφονία» όπως προσπαθούν να υπονοήσουν οι δημιουργοί της αμφιλεγόμενης ταινίας.