ΕΣΥ: Το κυβερνητικό σχέδιο 2+1 σημείων για τη μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων
Μείωση κατά δυο ώρες στο μέσο όρο αναμονής των... εννέα ωρών στις εφημερίες των νοσοκομείων, προσδοκά η κυβέρνηση με το σχέδιο που συζητήθηκε στο Μαξίμου και αποκαλύπτει το Flash.gr
Σχέδιο με το οποίο θα γίνει άμεσα πράξη η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη να φύγουν γρήγορα από την εικόνα του ΕΣΥ, τα γκρίζα χρώματα της ταλαιπωρίας των πολιτών με την αναμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, παρουσίασε στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η προαναγγελία από τον Πρωθυπουργό ότι τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, θα συμπληρώσουν και νέες παρεμβάσεις, δεν ήταν τυχαία, καθώς όπως τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα».
Το συνολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί το αργότερο σε δυο εβδομάδες όπως είπε στο Action 24 ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και το Flash.gr αποκαλύπτει τις τρεις βασικές του κατευθύνσεις.
Τρεις κινήσεις για την αποσυμφόρηση στις εφημερίες
Σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν άμεσα, 2 +1 κινήσεις που εκτιμάται ότι μπορεί να ρίξουν ακόμη και κατά δυο ώρες, τον μέσο χρόνο των εννέα ωρών, που φτάνει η αναμονή των ασθενών που επισκέπτονται τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Αυτά τα τρία μέτρα, αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της συνολικότερης δράσης, που έχει επεξεργαστεί το αρμόδιο υπουργείο, για να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες των καθυστερήσεων, στην εξυπηρέτηση των πολιτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Καταρχάς θα προχωρήσει ταχύτατα ο διορισμός 550 τραυματιοφορέων στα νοσοκομεία αιχμής, μέσω προγράμματος, επιδοτούμενης απασχόλησης, που ήδη τρέχει από το υπουργείο Εργασίας. Κυβερνητική πηγή εξηγεί στον Flash.gr, ότι αυτή η ενίσχυση στο υποστελεχωμένο δυναμικό των τραυματιοφορέων, είναι σημαντική, καθώς πάνω από τα μισά περιστατικά που φτάνουν στα ΤΕΠ, «δεν είναι περιπατητικά», δηλαδή χρειάζονται μεταφορά είτε με καροτσάκι, είτε με φορείο.
Το δεύτερο μέτρο θα είναι η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ώστε να αυξηθεί η αναλογία κατά την ημέρα των εφημεριών και να πέσει κι άλλος ο χρόνος αναμονής. Από την άλλη έχει εξεταστεί και η ιδέα για τη δυνατότητα ενίσχυσης σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο από ένα κοντινό ίδρυμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια λύση που συζητείται εδώ και αρκετό καιρό και θεωρείται ότι η εφαρμογή της θα βοηθήσει σημαντικά στο σχέδιο για να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η δυνατότητα να επιτραπεί η εξ’αποστάσεως, διάγνωση των απεικονιστικών εξετάσεων.
Όπως εξηγεί, πρόσωπο με γνώση όσων παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια των εφημεριών, λόγω του όγκου των περιστατικών, είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μόνο το 50% ακτινογραφιών, αξονικών και άλλων εξετάσεων αυτής της κατηγορίας. Το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί κατά τις αναλύσεις που έχουν γίνει, μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις εφημερίες των νοσοκομείων.