Εστίαση: Σύσκεψη στου Μαξίμου με ΓΣΕΒΕΕ παρουσία Γεωργιάδη - Επί τάπητος οικονομική στήριξη για το restart
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως μάλιστα, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των συντακτών, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 4μμ. και σε αυτήν θα λάβουν μέρος επίσης οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι υφυπουργοί στον πρωθυπουργό Θόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί το αίτημα που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς για οικονομική ενίσχυση του κλάδου.
Επιχορήγηση για τα πρώτα έξοδα
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η κυβέρνηση εξετάζει τη χορήγηση ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ στην εστίαση.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται η πρόταση που έριξαν οι φορείς του κλάδου όπου τα μαγαζιά είναι κλειστά εδώ και 5 μήνες, και αφορά στη θεσμοθέτηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για κεφάλαιο κίνησης, ως επιχορήγηση, ανάλογα με τη δυναμικότητα της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καββαθάς μιλώντας στον Alpha 98,9 είχε αναφερθεί στις ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος από τα συνεχόμενα lockdown.
«Στα δύο lockdown, του περασμένου Μαρτίου και Νοεμβρίου, η καταστροφή που υπέστη ο κλάδος και οι απώλειες υλικών είναι τεράστια. Σε επιχείρηση που έχει αποθέματα σε ψυγεία και αποθήκες και είναι ευαλλοίωτα, ένα μεγάλο ποσοστό καταστράφηκαν ή δόθηκαν δωρεάν» συνέχισε και κατέληξε:
«Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε μια ενίσχυση που θα έρθει να ισοψηφιστεί με τις απώλειες που είχαμε στα δύο lockdown. Κι αυτή η ενίσχυση θα πέσει αμέσως στην αγορά. Όταν βάλει κάποιος το κλειδί στην πόρτα, δεν είναι τα παγιωμένα ανελαστικά έξοδα κάθε μήνα, έχεις να αντιμετωπίσεις και το προσωπικό. Ούτε θα δεις την επόμενη μέρα της επανεκκίνησης υπερπληρότητα, θα υπάρχει φόβος. Στην περσινή επανεκκίνηση πέρασαν 40 ημέρες με υποτονική κίνηση και ζημία των επιχειρήσεων. Να δούμε και το επίπεδο διατήρησης του υφθιστάμενου προσωπικού με ενίσχυση της επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους. Είναι τεράστια η ζημιά. Και το ιδιωτικό χρέος μέσα στην πανδημία εκτοξεύτηκε κατά 30 δισ. ευρώ. Πρέπει να συζητηθεί το κούρεμά του και μια ρεαλιστική ρύθμιση. Ξεκινάμε ουσιαστικά μετά από έναν χρόνο κλειστή την εστίαση ή σε υπολειτουργία με συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την προηγούμενη κρίση, που έρχονται να προστεθούν στα δυσμενή αποτελέσματα μέσα στην υγειονομική κρίση, που ήταν βίαιη. 30 χρόνια στην εστίαση δεν είχα πάρει εντολή από το κράτος να κλείσω την επιχείρηση».
Οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση
Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την ενίσχυση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του το 2020 έναντι του 2019. Το ποσοστό της απαιτούμενης συρρίκνωσης τζίρου υπολογίζεται πως θα οριοθετηθεί κοντά στο 30%.
Το ύψος της «επιχορήγησης πρώτων εξόδων» που θα καλύπτει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για την επανεκκίνηση της εστίασης, θα καθορίζεται ως ποσοστό του κύκλου εργασιών που έκανε η κάθε επιχείρηση το 2019, σε συνάρτηση με τα κόστη προμήθειας πρώτων υλών. Το συνολικό ποσό που υπολογίζεται πως θα διατεθεί ίσως ξεπεράσει και τα 300 εκατ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.