Εστίαση: SOS από επιχειρηματίες και εργαζομένους - Κίνδυνος για έκρηξη λουκέτων και για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας
Την ώρα που το λιανεμπόριο μετράει αντίστροφα για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με συγκεκριμένα μέτρα για την πανδημία, η κατάσταση στην εστίαση είναι δραματική, με χιλιάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου ενώ το σενάριο της επαναλειτουργίας είναι ακόμα μακριά όπως πρόσφατα είπε και ο κ. Παπαθανάσης.
«Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», σημείωσε, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Ήδη 10 καταστήματα εστίασης, έκλεισαν, στο κάποτε πολυσύχναστο Γκάζι, ενώ το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα και το κέντρο αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.
«Στη Θεσσαλονίκη μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης, Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία κι άλλες περιοχές. Την εικόνα θα τη δούμε καθαρή όταν ξανά ανοίξει η εστίαση και πόσα λουκέτα θα έχουμε», είπε ο κ. Καββαθάς.
Κίνδυνος απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας
Την ίδια ώρα, «στον αέρα», και με πολλούς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς «είναι μία σειρά κλάδων από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενους.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή. Ο κλάδος ζητεί από την Πολιτεία στήριξη γιατί έχει λάβει την μικρότερη σ’ όλο αυτό το διάστημα. Ο κλάδος της εστίασης έχει συμβολή στο ΑΕΠ, έχει συμβολή στον τουρισμό, κι έχει πληγεί όσο κανείς άλλος» τόνισε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέροντας ότι υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της εστίασης.
Απαισιόδοξος σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης εμφανίστηκε στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί πακέτο στήριξης στην εστίαση μέχρι το τέλος του μήνα».
Η πρόταση Δερμιτζάκη
Άνοιγμα της εστίασης σε τρεις εβδομάδες «βλέπει» ο Δερμιτζάκης
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, εξηγώντας ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».
Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, την εστίασης δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.