Εστίαση: Προβλέψεις για 2.000 λουκέτα
Αγωνία επικρατεί στον κλάδο της εστίασης καθώς οι παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» να αυξάνονται τα λουκέτα το επόμενο διάστημα. Για το θέμα αυτό μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Μεταξύ άλλων εκτιμά πως πλέον τα «λουκέτα» στην εστίαση μπορεί να φτάνουν και τα 2.000. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού, τα "λουκέτα" πανελλαδικώς στον κλάδο υπολογίζονταν σε περίπου 1.000 με πρόβλεψη βεβαίως για αύξησή τους από φθινόπωρο και μετά.
Επί της ουσίας, επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι φόβοι πως αρκετές από τις επιχειρήσεις που προσπάθησαν να αντισταθμίσουν μερικώς τις απώλειες των δυο lockdown στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, τώρα που εκείνη τελείωσε, κινδυνεύουν στο εξής με λουκέτο λόγω των νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λουκέτα δεν καταγράφονται σε μικρές αγορές ή σε δρόμους με λιγοστή κίνηση αλλά ακόμη και σε περιοχές με μεσαία προς υψηλά εισοδήματα και αφορούν επιχειρήσεις σε κεντρικούς δρόμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ορισμένες περιοχές βορείων προαστίων όπως ο Χολαργός, όπου μετράει ήδη τουλάχιστον έξι "λουκέτα "σε επιχειρήσεις εστίασης και wine bar ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή , η Κηφισιά κλπ.
Ενδεικτικό είναι πως ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης διαμορφώθηκε κατά το α’ εξάμηνο του 2021 σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι 1,62 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 και 2,43 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019.
Πώς θα επηρεάσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό
Αναφορικά με την εφαρμογών αυστηρότερων μέτρων στον κλάδο της εστίασης, λόγω της ανόδου των κρουσμάτων στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και της στασιμότητας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Καββαθάς υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα όσο κυρίως να εφαρμόζονται τα υφιστάμενα και ο δη ο αποτελεσματικός έλεγχος των πιστοποιητικών.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το ποσοστό παραβατικότητας είναι πολύ χαμηλό στον κλάδο κάτω του 1% ( σσ. αφορά τις παραβάσεις του νόμου που εντοπίζονται στο σύνολο των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους) προσθέτοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Περιφέρεια όπου λόγω των πιο σχετικών κοινωνικών σχέσεων οι έλεγχοι από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι ελλιπείς.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σχολιάζει ότι ο κλάδος μπαίνει ξανά σε «πολύμηνο άτυπο lockdown» και προβλέπει δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις εστίασης, μετά την απαίτηση για PCR ή rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων και στους μικτούς χώρους διασκέδασης.
Για ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ανέφικτη την απαίτηση να ελέγχονται οι καταναλωτές από τους εργαζόμενους στα καταστήματα, ενώ προειδοποιεί ότι το μέτρο θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον.