Εστίαση άνοιγμα: Αυτός είναι ο λόγος που παραμένουν κλειστά τα καταστήματα [vids]
Μπορεί τα καταστήματα του λιανεμπορίου - έπειτα από δυο εβδομάδες που ήταν κλειστά - να ανεβάζουν ρολά από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο η εστίαση παραμένει κλειστή από τις 7 Νοεμβρίου 2020, όταν επιβλήθηκε στη χώρα μας το δεύτερο καθολικό lockdown.
Από τότε και για 69 ημέρες τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά και μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες του μόνο με τη μέθοδο του delivery και του take away. Και παρά τις φήμες για πιθανό άνοιγμα των εστιατορίων για τις εορταστικές μέρες, η κυβέρνηση να μην το ρισκάρει. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, απάντησε πως η εστίαση θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα της, ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.
https://www.youtube.com/watch?v=w_Rjf-h8QvM
«Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει, και η επιτροπή εγκρίνει τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα έρθει και η ώρα της εστίασης. Όμως η ώρα αυτή (για επανεκκίνηση ) της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των μέτρων για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. «Απέχουμε ακόμα. Είμαστε στον χειμώνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος», σημείωσε.
Υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και κάλεσε τους επιχειρηματίες να τα προμηθευτούν για να τα έχουν προς χρήση «όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση». «Πρέπει, πρόσθεσε, «να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Ξεκινάμε από το λιανικό εμπόριο που είναι λιγότερο επικίνδυνο καθώς οι κανόνες μπορούν να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια». Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν εξακολουθούν να θεωρούνται ως πληττόμενες και έχουν τα σχετικά ωφελήματα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση όπως για παράδειγμα μείωση του ενοικίου.
« Σήμερα η Ελλάδα παίρνει ένα μεγάλο στοίχημα: Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την οικονομία μας, χωρίς να έχουμε επανεμφάνιση της οικονομίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε πως «αυτό για να το επιτύχουμε θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ αργά βήματα και να μην είμαστε βιαστικοί. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες που έχουν οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης». «Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόβλημα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου επιδοτούμε όλα τα θερμαντικό σώματα εξωτερικού χώρου, τα οποία οι επιχειρηματίες εστίασης θα ήθελαν τώρα να αγοράσουν, για να τα χρησιμοποιήσουν στον εξωτερικό τους χώρο, όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι ακόμα ώρα»
Στο ίδιο μήκος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για άνοιγμα της εστίασης. Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η εστίαση δεν έχει τεθεί στη συζήτηση για πιθανό άνοιγμα. Όπως είπε «δεν βρισκόμαστε ακόμα στην φάση να ανοίξουμε».
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του είχε παραχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 7 Δεκεμβρίου 2020 είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι πολύ πιθανό η νυχτερινή διασκέδαση να μείνει κλειστή μέχρι το Πάσχα. Όπως είχε διευκρινίσει διαχωρίζει τα μπαρ από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορονοϊού.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας τα παραπάνω. «Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» είχε καταλήξει.
«Απειλή λουκέτου»
Την ίδια ώρα, SOS εκπέμπουν οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης. Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τα έξοδα που «τρέχουν», δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική, ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.
Επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν το φάσμα του «λουκέτου», ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση, καθώς πολλοί αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης. Ήδη 10 καταστήματα εστίασης, έκλεισαν, στο κάποτε πολυσύχναστο Γκάζι, ενώ το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα και το κέντρο αλλά και στα προάστια και στην περιφέρεια.