Εσωκομματικές φουρτούνες ξανά στο ΠΑΣΟΚ - Η διαγραφή της Μπατζελή και η επιστροφή στις γκρίνιες
Η κ. Μπατζελή θα βρεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ για έναν χρόνο με την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ - απόφαση που επί της ουσίας σημαίνει διαγραφή αφού της στερεί το δικαίωμα να είναι υποψήφια για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Αιχμηρή η πρώτη δήλωσή της, παρέμβαση Δούκα.

Εκτός ΠΑΣΟΚ για έναν χρόνο, βρίσκεται μετά από απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, που ελήφθη με πλειοψηφία 8-3 (σ.σ. όπως ακριβώς και η αναλογία μεταξύ προεδρικών και μη στη σύνθεση της ΕΔΕΚΑΠ) η Κατερίνα Μπατζελή. Στο σκεπτικό της πλειοψηφίας, ενώ γίνεται αναφορά στον ‘πλούτο’ που συνιστά η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος, καθίσταται σαφές ότι «οι χαρακτηρισμοί δεν μπορούν να εξαπολύονται με τον μανδύα της ‘πολιτικής κριτικής’ και δε χωρούν μεταξύ συντρόφων, πολλώ δε μάλλον στο πρόσωπο του Προέδρου του Κινήματος».
Στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κ.Μπατζελή για ένα έτος και την ταυτόχρονη αποβολή της από τα κομματικά όργανα, κατέληξε η πολύωρη συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ χθες, στην οποία έφτασε από νωρίς η πρώην υπουργός, με γραπτό υπόμνημα αλλά και την πρόθεση να παράσχει εξηγήσεις για όσα είπε και όσα εννοούσε, χαρακτηρίζοντας τοξική ανακοίνωση του κόμματός της και αναγνωρίζοντας παραδοχή ότι κάποιος κρατά από το ‘δεξί πέτο’ τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Μπατζελή: Ακραία απόφαση
Η κ. Μπατζελή μίλησε για ακραία απόφαση σημειώνοντας με νόημα στην πρώτη της δήλωση: «Το ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική του πορεία εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και πολιτική το βάση διότι γνώριζε ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει».
«Δηλώνω ότι, δεν ήλθα σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος, δεν υπονόμευσα αποφάσεις οργάνων, δεν συνέβαλλα στην απώλεια της αξιοπιστίας και στη συρρίκνωση της δύναμης του Κινήματος. Πάντα πίστευα ότι οι αντίπαλοι βρίσκονται εκτός των κομματικών συνόρων και ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να επανατοποθετηθούμε στην συνείδηση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ στην διαχρονική του πορεία, εξέπεμπε καθαρό λόγο, διεύρυνε την κοινωνική και πολιτική του βάση διότι γνώριζε, ότι η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει.
Στην ΕΔΕΚΑΠ, τόνισα ότι δεν υπάρχει λόγος πειθαρχικής δίωξης μου και ότι πρέπει να απαλλαγώ. Η κατά πλειοψηφία απόφαση της για αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας για ένα χρόνο, αποτελεί ακραία απόφαση στην ιστορία του μεγάλου ΠΑΣΟΚ που μεταξύ των άλλων, είχε δημοκρατικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων».
Χθες, η κ.Μπατζελή, ζήτησε την πλήρη απαλλαγή της, αφού κατά την ίδια δεν προκύπτει «ούτε προσβολή, ούτε μομφή στον πρόεδρο» από τις επίμαχες δηλώσεις της. Ειδικότερα, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εξηγούσε ότι δεν προσέβαλε ή μέμφθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον πρόεδρο του κόμματός της και μάλιστα με μία φράση που «παρερμηνεύθηκε καταφανώς και εργαλειοποιήθηκε από παράγοντες εκτός του κόμματός μας, που προσπαθούν να μας μετακινήσουν από την αυτόνομη πορεία μας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δια του υπομνήματός της. Ένα υπόμνημα που είχε μαζί της και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ για το θέμα, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως αφέθηκε να περιμένει επί δίωρο σε διπλανό γραφείο, του διευθυντή του κόμματος Νίκου Σαλαγιάννη, χωρίς ουδέποτε τελικά να κληθεί στον χώρο της συνεδρίασης.
Τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ
Σε κάθε περίπτωση, με την αποχώρηση κιόλας της κ.Μπατζελή από τη συνεδρίαση, η Εύα Ζούπη εισηγήθηκε την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας για έναν χρόνο, πρόταση που έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των μελών του οργάνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο, η Κατερίνα Μπατζελή δε θα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφια για μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία ανήκει τώρα, ενώ θεωρητικά δε θα μπορεί να διεκδικήσει και βουλευτική έδρα με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, στον βαθμό που στο μεταξύ προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.
Με… αιχμές η πρώτη αντίδραση Δούκα
Μένει να φανεί στο εξής ποιες θα είναι οι …συνέπειες της απόφασης για τα σχετικά πειθαρχικά μέτρα από την πλευρά της ΕΔΕΚΑΠ εις βάρος της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που τάχθηκε στο πλευρό του Χάρη Δούκα στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας προ εξαμήνου, και η οποία διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της πάντως, πως ήταν, είναι και θα παραμείνει ΠΑΣΟΚ.
Στην πρώτη του αντίδραση αργά χθες το βράδυ, ο δήμαρχος Αθηναίων επέλεξε να θυμίσει με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, όπου η ελεύθερη έκφραση είναι αδιαπραγμάτευτη, ως θεμέλιο της Δημοκρατίας, αλλά και βασική αρχή του κόμματος από την ίδρυσή του. «Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν έλυσαν ποτέ και ούτε θα λύσουν πολιτικά προβλήματα», προειδοποιούσε ο κ.Δούκας σε δήλωσή του, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η παράταξη χρειάζεται ομοψυχία και σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες χτίζονται με συλλογικές λειτουργίες και συντροφικότητα».
Η (δημοσκοπική) φτώχεια, φέρνει γκρίνια
Η γεμάτη αιχμές δήλωση, έρχεται σε συνέχεια …γκρίνιας που εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε οργανώσεις του κόμματος ανά την Ελλάδα, με στελέχη που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση, να καταλογίζουν ευθύνη στην ηγεσία για λάθος χειρισμούς με αποτέλεσμα την πτωτική τάση σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.
Το κλίμα, μεταφέρεται συχνά και στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη, με κορυφαία στελέχη να επαναφέρουν ζητήματα λειτουργίας των κομματικών οργάνων, μόλις έξι μήνες μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία και ενώ αυτό υπήρξε βασικό διακύβευμα της προεκλογικής περιόδου. Αυτή περίπου, από την άλλη, είναι και η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη που θυμίζει με νόημα ότι η βάση του κόμματος απεφάνθη, καλώντας τους διαφωνούντες να μετακινήσουν τα ημερολόγιά τους στην ημέρα μετά την εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ.