ESG: Πώς το κλειδί της εφαρμογής όρων Βιωσιμότητας «ξεκλειδώνει» νέες ευκαιρίες
Πριν μερικά χρόνια λίγοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να αντιληφθούν την επανάσταση που επρόκειτο να φέρει η εισαγωγή τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις που σέβονται το προϊόν, τους πελάτες και τους εργαζομένους τους ζουν στον «αστερισμό» των κριτηρίων ESG
Πρόκειται για τα τρία κριτήρια που διαμορφώνουν πλέον ολοένα και περισσότερο την «αξία» μιας επιχείρησης: οι ενέργειές της προς το Περιβάλλον, η στάση της προς την Κοινωνία, και η Εταιρική Διακυβέρνηση που εφαρμόζει. Αυτό είναι το τρίπτυχο του ESG (Environmental, Social and Governance) και ήρθε για να μείνει. Και αυτό προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίους αξιολογούνται και βαθμολογούνται στις σχετικές τους επιδόσεις, από ειδικούς οργανισμούς, ενώ από τη βαθμολογία αυτή εξαρτάται σε ένα βαθμό και η δυνατότητά τους να προσελκύσουν επενδύσεις από όλον τον κόσμο.
Μέσα στα τελευταία χρόνια, η περιβαλλοντική αλλά και η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες και η επιτακτική ανάγκη για διαφανείς εταιρικές διαδικασίες, δημιούργησαν μια πρωτοφανή -και άκρως θετική- ευαισθητοποίηση προς την ευρύτερη υπόθεση της Βιωσιμότητας. Όλο και περισσότερες εταιρείες δέχονται πιέσεις να ενσωματώσουν δράσεις και πολιτικές προς το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Και το κάνουν.
Κατά συνέπεια, σε πολύ μικρό διάστημα από τότε που ξεκίνησε η ανοδική πορεία της εφαρμογής των όρων του ESG ─από το 2019 ως το 2020─ μόνο στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν $17,1 τρισ. σε σχετικές δράσεις. Ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις γίνονται ‘όμως και στην Ευρώπη σήμερα με δεδομένο ότι το ESG στην περίπτωσή μας συνδέεται άμεσα και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Ποια είναι και πως λειτουργούν τα κριτήρια ESG
Το ESG περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μη χρηματοοικονομικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις μιας εταιρείας και τον συνολικό κοινωνικό αντίκτυπο. Χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της δέσμευσης ενός οργανισμού για βιωσιμότητα και υπεύθυνες πρακτικές σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις: την Περιβαλλοντική (Environmental), την Κοινωνική (Social) και αυτήν που περιλαμβάνει την Εταιρική διακυβέρνηση (Governance). Προσεγγίζοντάς τα, αναλυτικότερα:
Τα περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση ενεργεί ως διαχειριστής του φυσικού περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο τους ο σεβασμός στο Περιβάλλον, η αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγή, οι εκπομπές CO2 και η μόλυνση του αέρα ή του νερού, και η ενεργειακή αποδοτικότητα. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια αξιολογούν τις προσπάθειες μιας εταιρείας να ελαχιστοποιήσει το οικολογικό της αποτύπωμα, μέσω της υπεύθυνης διαχείρισης των πόρων, και των στρατηγικών ως προς την ορθή διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.
Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν την προσέγγιση ενός οργανισμού στις σχέσεις με τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τους πελάτες αλλά και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται. Εξετάζονται δηλαδή ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα όπως Εργασιακά και Ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα των ζώων, προστασία των καταναλωτών, υγεία και ασφάλιση εργαζομένων, ισότητα των φύλων κλπ. Αξιολογούν επίσης τις επιδόσεις μια επιχείρησης στις σχέσεις και τις πράξεις προς τους κατοίκους και το περιβάλλον των περιοχών που δραστηριοποιείται.
Τα κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης αξιολογούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της ηγετικής δομής μιας εταιρείας, εστιάζοντας στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, στις αμοιβές των στελεχών και στα δικαιώματα των μετόχων. Αξιολογούν επίσης τις εργασιακές σχέσεις, τους εσωτερικούς ελέγχους, τη διαφάνεια, τη διαφθορά και τα δικαιώματα των μετόχων.
Αντιμετωπίζοντας αυτά τα ποικίλα κριτήρια, οι οργανισμοί που προσανατολίζονται στα κριτήρια ESG επιδεικνύουν μια ολιστική δέσμευση στη βιωσιμότητα, την ηθική συμπεριφορά και τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας. Αποτελούν αρωγό για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση και ταυτόχρονα προσφέρουν στις εταιρείες επενδυτικές ευκαιρίες.
Με δυο λόγια, τα κριτήρια ESG αποτελούν όλο και πιο δημοφιλή τρόπο για τους επενδυτές να αξιολογούν τις εταιρείες στις οποίες πρόκειται να επενδύσουν, καθώς τα συγκεκριμένα κριτήρια τους βοηθούν να αποφεύγουν εταιρείες που ενδέχεται να δημιουργούν μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο λόγω των περιβαλλοντικών ή άλλων πρακτικών τους.