ESG: Έννοια και Σωστές Πρακτικές
Ο όρος «ESG» έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή ζωή των εταιρειών, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί έναν όρο με διαφορετικές έννοιες για διαφορετικό κοινό και σαφώς μη ρυθμισμένο κανονιστικά. Τα δεδομένα για μια αξιολόγηση με κριτήρια ESG, κριτήρια για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη χρηστή διακυβέρνηση, εξακολουθούν να είναι ελλιπή και ασαφή, γεγονός που προκύπτει από την απουσία μιας κοινής «γλώσσας» και ενός κοινού συστήματος μετρήσεων μεταξύ των εταιρειών και των διαφορετικών τομέων της οικονομίας.
Οι εταιρείες εξακολουθούν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους επιλεκτικά και με αποτέλεσμα να υπάρχει συχνά μια αναντιστοιχία μεταξύ των δημόσιων δεσμεύσεών τους που σχετίζονται, για παράδειγμα με τους κλιματικούς κινδύνους, και των καθημερινών πρακτικών τους.
Εν μέσω της σύγχυσης, οι εταιρείες καλούνται να σχηματίσουν τμήματα ESG στη δομή τους και να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους τους σε θέματα ESG και βιώσιμης χρηματοδότησης. Η σύγχυση επιδεινώνεται περαιτέρω καθώς οι οργανισμοί που έχουν πραγματικά τη γνώση και την ικανότητα να παρέχουν τέτοιου είδους επιμορφώσεις και που προωθούν την ενσωμάτωση κριτηρίων ESG στην εταιρική κουλτούρα είναι ελάχιστοι. Πολλές επιμορφώσεις περί ESG αποτελούν ένα συνονθύλευμα πληροφορίας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR), συμβάλλοντας περαιτέρω στην παρανόηση του τι σημαίνει πραγματικά για μια εταιρεία να συμμορφώνεται με τα κριτήρια και τις αρχές ESG και πως αυτό είναι μια ολόκληρη διαδικασία μετάβασης, με αφετηρία το CSR, και όχι οι ίδιες πρακτικές με άλλα ονόματα.
Ως Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του EPLO, παρατηρούμε συχνά αυτήν τη σύγχυση και γι’ αυτό, όπως για παράδειγμα, σε μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων που ολοκληρώσαμε σε ένα από τα μεγαλύτερα private equity fund στο Ομάν, επικεντρωνόμαστε στο να καταρρίψουμε τους μύθους και να δημιουργούμε τις δομές γνώσης και εφαρμογής έτσι ώστε μια εταιρία να μπορεί να ενσωματώσει τα κριτήρια ESG στην καθημερινή λειτουργία της και να προετοιμαστεί για τις γνωστοποιήσεις για θέματα ESG που σύντομα θα καταστούν υποχρεωτικές είτε λόγω της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας είτε λόγω απαιτήσεων των τραπεζών και των επενδυτών.
Εξίσου σημαντική είναι η σωστή κατάρτιση των Εκθέσεων Αναφοράς για θέματα ESG. Το Ινστιτούτο μας έχει δημιουργήσει το διαδικτυακό εργαλείο Verimpact, το οποίο βασίζεται και στη μόνη παγκόσμια αποδεκτή κωδικοποίηση για το τι υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τι όχι, και αυτή δεν είναι άλλη από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs). Το να μετράει κάνεις με βάση τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος να έχει αντικειμενική εικόνα, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για μια δυαδική διαδικασία: είτε υποστηρίζεις την υλοποίησή τους είτε όχι, εφόσον ξεκινάς με μέτρο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και μάλιστα σε συνδυασμό με τη χρήση παγκόσμια αποδεκτών δεικτών όπως το GRI ή το SASB, όπως κάνει η μεθοδολογία Verimpact.