Εσείς τον είδατε; Σπάνια εμφάνιση ενός Γαλαζολαίμη στον υγρότοπο της Αρτέμιδας
Η εμφάνισή του θεωρείται σπάνια για δύο λόγους: Και για το γεγονός ότι δεν κάνει συχνά πέρασμα από την Ελλάδα, αλλά και γιατί όταν το κάνει, είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Έναν σπάνιο επισκέπτη φιλοξενεί το τελευταίο διάστημα η Λούτσα καθώς όπως ενημερώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εδώ και λίγες μέρες, ένας Γαλαζολαίμης, κάνει βόλτες στον πολύτιμο και φιλόξενο υγρότοπο της Αρτέμιδας.
Το πανέμορφο πτηνό με το χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα απαθανάτισε ο φακός του κ. Αντώνη Φαρμακόπουλου, πράγμα διόλου εύκολο αφού γνωρίζει καλά πώς να κρύβεται και να περνάει απαρατήρητο. Άρα, η εμφάνισή του θεωρείται σπάνια για δύο λόγους: Και για το γεγονός ότι δεν κάνει συχνά πέρασμα από την Ελλάδα, αλλά και γιατί όταν το κάνει, είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Ο Γαλαζολαίμης δεν φωλιάζει στην Ελλάδα, αλλά σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Τον χειμώνα ζει στην Βόρεια Αφρική, στη νότια Ισπανία, στη νότια Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική. Περνάει από τη χώρα μας συνήθως το φθινόπωρο και την άνοιξη, τις μεταναστευτικές δηλαδή περιόδους, στο ταξίδι από την Ευρώπη στο νότο και αντίστροφα.
Κατά τη μετανάστευση, όπως τώρα, συχνάζει στις παρυφές των καλαμώνων, αναζητώντας στο μαλακό έδαφος έντομα κι άλλα ασπόνδυλα.
Ο γαλαζολαίμης, με επιστημονικό όνομα Luscinia svecica, ανήκει στην οικογένεια των μυγοθηρίδων (Muscicapidae). Έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τον κοκκινολαίμη, δηλαδή το μήκος του είναι περίπου 13 εκατοστά.