Ερώτηση Μεϊμαράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πλημμύρες σε Ρόδο και Λήμνο
Υποστήριξη κατά προτεραιότητα προς τα νησιά από τους ευρωπαϊκούς πόρους ζητά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζοντας την ανάγκη νέας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στη νησιωτική χώρα.
Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πλημμύρες και τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα τη Ρόδο και τη Λήμνο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Στην ερώτησή του, επισημαίνει την ανάγκη υιοθέτησης μια ευρωπαϊκής στρατηγικής για την θωράκιση των νησιών από την κλιματική αλλαγή με τη λήψη και χρηματοδότηση μέτρων βελτίωσης της ανθεκτικότητας των νησιών.
Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη θέσπισης σχεδίων προσαρμογής των νησιών στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων καθώς και έργων αποκατάστασης των ρεμάτων.
Η ερώτηση του Β. Μεϊμαράκη
Μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που βίωσε η ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, σειρά είχαν δύο ελληνικά νησιά, η Ρόδος και η Λήμνος, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές λόγω υπερβολικών βροχοπτώσεων.
Είναι πλέον γεγονός ότι η Μεσόγειος δοκιμάζεται, με τα νησιά της να είναι ακόμη πιο ευάλωτα στην κλιματική κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβλέψει το 30% του προϋπολογισμού της να διατεθεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ σε ό,τι αφορά στα νησιά, κυρίαρχη είναι η ανάγκη προσαρμογής και ανθεκτικότητάς τους στην κλιματική αλλαγή.
Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:
- Πώς μπορεί να διαμορφωθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία της νησιωτικότητας από την κλιματική κρίση, κυρίως με τη λήψη και χρηματοδότηση μέτρων βελτίωσης της ανθεκτικότητας των νησιών;
- Ποιο ποσοστό από το 30% που θα διατεθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το κλίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέσπιση και χρηματοδότηση σχεδίων προσαρμογής των νησιών στην κλιματική αλλαγή και για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων καθώς και έργων αποκατάστασης των ρεμάτων;
- Πώς το χρηματοδοτικό όργανο LIFE και τα 905 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπει για μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μπορεί να υποστηρίξει τα νησιά κατά προτεραιότητα;