Ερντογάν: Συνάντηση με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας την Τρίτη
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στη Μαδρίτη με τον Φινλανδό ομόλογό του και τη Σουηδή πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που έχουν μπλοκαριστεί από την Άγκυρα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.
Αυτή η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώνεται στην ισπανική πρωτεύουσα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η φινλανδική προεδρία.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η διαδικασία, ωστόσο, «πάγωσε» αμέσως από τον Ερντογάν, ο οποίος απαιτεί να κάνουν περισσότερα για να καταστείλουν τις κουρδικές ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες. Ζητάει επίσης να επιτραπεί η πώληση όπλων στη χώρα.
Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, καθώς για τη διεύρυνση της συμμαχίας απαιτείται να συμφωνήσουν και τα 30 κράτη μέλη της.
Οι αρχηγοί κρατών από χώρες του ΝΑΤΟ συναντώνται αυτή την εβδομάδα στην ισπανική πρωτεύουσα για να αποφασίσουν για την στρατηγική κατεύθυνση της συμμαχίας. Ενώ όλες οι πλευρές επιμένουν ότι επίλυση της σύγκρουσης με την Τουρκία μπορεί να γίνει και μετά τη συγκεκριμένη σύνοδο κορυφής, παρατηρείται ότι αυξάνονται οι πιέσεις για να αποτραπεί το αδιέξοδο της κατάστασης.
«Όσο περισσότερο παραμένει άλυτη η κατάσταση, τόσο περισσότερο το ενιαίο μέτωπο της συμμαχίας αρχίζει να ξεφτίζει», σχολίασε στο Bloomberg η ειδικός του ΝΑΤΟ στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Iro Sarkka. «Χρειάζεται ο ενεργός ρόλος του ΝΑΤΟ για την επίλυση της κατάστασης, για να φέρει τα μέρη στο ίδιο τραπέζι». «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει παρασκηνιακά, αλλά φαίνεται ότι είναι συνειδητή επιλογή να φαίνεται ότι αυτές οι τρεις χώρες είναι αυτές που διαπραγματεύονται υποβαθμίζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ», είπε. «Αλλά στο τέλος, από εκεί είναι πιθανό να προέλθει η λύση, οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν για να κάνουν μια συμφωνία με την Τουρκία για την επίλυση του ζητήματος», κατέληξε.