Ερντογάν: Πυρά στον Δένδια αλλά σε χαμηλότερους τόνους - Τι προκάλεσε την οργή του Έλληνα υπουργού
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν μπορούσε να μην απαντήσει σε όσα δήλωσε ο Ελληνας ομόλογός του, ενώ τόνισε πως ο κ. Τσαβούσογλου «έβαλε στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας». Ο Τούρκος πρόεδρος, στην ίδια γραμμή με τον υπουργό του, έθεσε ζήτημα εκλογής των μουφτήδων της μειονότητας στη Θράκη.
Ωστόσο , επισημαίνεται σε δημοσίευμα στην Καθημερινή ο τούρκος πρόεδρος θέλησε να ρίξει τους τόνους. Συγκεκριμένα ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ερντογάν δήλωσε για τον κ. Δένδια πως «πριν συναντηθεί με τον υπουργό μας, εγώ τον υποδέχθηκα. Συνομιλήσαμε. Στη συνάντηση είχαμε ένα καλό κλίμα. Ομως ο υπουργός μας, έπειτα από αυτή τη συμπεριφορά και τη στάση του Δένδια, τον έβαλε στη θέση του. Δεν μπορούσε να είναι πιο ήπιος, διαφορετικά αυτό δεν θα ταίριαζε σε εμάς ως χώρα και ως λαό. Αυτό εμείς δεν το βρίσκουμε σωστό. Να υπάρχει μια αρμονική διαδικασία και από την άλλη, όπως το είπα και στον ίδιο, να μη βάλουμε τρίτους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως την Ε.Ε. ή άλλους. Εμείς ως γειτονικές χώρες και ιστορικά έχουμε διαφορετική προσέγγιση, είμαστε χώρες που έχουμε καλές σχέσεις».
Πάντως, στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και δήλωσε πως «στους ομοεθνείς μας που ζουν στην Ελλάδα δεν τους δίνετε την απαραίτητη προσοχή ως πολιτών. Ακόμη διορίζετε τον μουφτή. Σύμφωνα με τη Λωζάνη, δεν έχετε αυτό το δικαίωμα. Πώς κάνετε κάτι τέτοιο;».
Στην Άγκυρα θεωρούν πως οι δηλώσεις του κ. Δένδια δεν άρμοζαν στην υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, όπως και στην αναβάθμιση της επίσκεψής του μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τις θεωρούν άστοχες, άδικες. Υποστηρίζουν πως πολλά από τα θέματα είχαν τεθεί στις συνομιλίες των δύο υπουργών και των αντιπροσωπειών, υπήρξαν πολλές διαφωνίες, όμως είχε συμφωνηθεί να μη δοθεί συνέχεια σε επίπεδο δηλώσεων.
Σε ποιο σημείο εξερράγη ο Δένδιας
Ωστόσο όπως επισημαίνεται στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο ο Τσαβούσογλου ήταν εκείνος που άναψε τη φωτιά κάνοντας αναφορά σε «διάλογο άνευ προϋποθέσεων» συνέχισε με τη σύσταση να αποφεύγονται «προκλήσεις και τετελεσμένα» ενώ μίλησε και για «τουρκική μειονότητα της Θράκης» γνωρίζοντας ότι αυτά δεν είναι αποδεκτά από την Αθήνα. Ως εκ τούτου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και ο Νίκος Δένδιας κινούμενος στο κείμενο του «κακού σεναρίου» απάντησε μιλώντας για εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού στον Έβρο, γα τη συνθήκη της Λωζάννης και για μουσουλμανική μειονότητα για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις παραβιάσεις των κυραρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το Κυπριακό και τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για την Αγία Σοφία και τη Μονή της χώρας, για το casus belli, για fake news από συγκεκριμένους κύκλους.Τόνισε δε ιδιαίτερα τα μέτρα που είναι στο τραπέζι της ΕΕ εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση κάτι που θα σηκώσει από δω και στο εξής η Αθήνα.
Μάλιστα αιφνιδιασμένος ο Τσαβούσογλου μίλησε για αποστρατικοποίηση των νησιών και pushbacks μεταναστών για να λάβει την απάντηση από τον έλληνα ΥΠΕΞ ότι ο στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται και θύμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο δείπνο που ακολούθησε αρχικά επικράτησε παγωμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο υπουργών, αλλά ύστερα από περίπου πέντε λεπτά και οι δύο βελτίωσαν το κλίμα και άρχισαν να συζητούν θέματα που δεν αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά. Αργότερα, ακολούθησαν συζητήσεις και για τα θέματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας, ενώ ο αποχαιρετισμός τους έγινε σε καλύτερο κλίμα σε σχέση με αυτό που επικράτησε στην αίθουσα Τύπου της τουρκικής προεδρίας.
Η Αθήνα γνωρίζει ότι τίποτα δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά στην τουρκική πολιτική που θα επέτρεπε έστω και τη σκέψη για ουσιαστικά βήματα στα προβλήματα και τις διαφορές των δύο χωρών. Ωστόσο, στη διεθνή σκακιέρα τα πάντα είναι ρευστά και οι λύσεις προκύπτουν συχνά όχι από τη βούληση αλλά από την ανάγκη που διαμορφώνεται τις εκάστοτε στιγμές. Η χώρα μας επιμένει στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας στηρίζοντας τη θετική ατζέντα με προϋπόθεση την αποκλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων ενώ παράλληλα γνωρίζει ότι ο διάλογος από μόνος του δεν μπορεί να λύσει τα αίτια της διένεξης. Το ζητούμενο είναι το κόστος της μη λύσης να συνεχίζει να φθείρει την Τουρκία όχι μόνον επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά με την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Άλλωστε, ο Ιούνιος δεν είναι μακριά...