Ερντογάν: Πυρά κατά της Ελλάδας και νέο «όχι» σε Φινλανδία και Σουηδία - Παζαρεύει εκτιμά αναλύτρια του Ifri [vid]
Συνάντηση με νέους είχε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Τουρκίας, κατά την οποία τοποθετήθηκε και για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν για να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες ακριβώς την ίδια ημέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.
Ωστόσο, η Τουρκία μπλόκαρε την απόφαση να γίνει επεξεργασία του αιτήματος των δύο χωρών για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, φρενάροντας μία προκαταρκτική συμφωνία «μέσα σε μία-δύο εβδομάδες», όπως είχε προαναγγείλει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Για το θέμα, σήμερα, ο Ερντογάν δήλωσε:
«Το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός ασφαλείας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις σε αυτό. Οι χώρες αυτές φιλοξενούν το ΡΚΚ/YPG».
Τόνισε δε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να την «πατήσει» υπονοώντας ότι στο παρελθόν έδωσε την έγκριση να επιστρέψει η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά από την αποχώρησή της λόγω της Κύπρου.
Στρέφοντας για ακόμη μια φορά τα «πυρά» του κατά της Ελλάδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Ελλάδα προστατεύει τρομοκράτες.
«Τί έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν» δήλωσε.
https://twitter.com/RTErdogan/status/1527211577358811136?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1527211577358811136%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2F146489%2Fepimenei-o-erntogan-sto-veto-gia-finlandia-kai-souidia-nees-sklires-diloseis
Τα προαπαιτούμενα του Ερντογάν
Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος αύξησε τις απαιτήσεις του, όπως τις παρουσίασε τουλάχιστον σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, και μπλόκαρε – έστω και σε αρχικό στάδιο – την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, εκτροχιάζοντας τις ελπίδες τους για ταχεία συμπερίληψη στη νατοϊκή «ομπρέλα».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα, έθεσε δύο βασικά αιτήματα: να σταματήσουν η Φινλανδία και η Σουηδία την υποτιθέμενη υποστήριξή τους προς το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών όπλων που επέβαλαν τον Οκτώβριο του 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.
Παζάρι για να προωθήσει τα εθνικά θέματα «βλέπει» αναλύτρια στο Ifri
Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει θέματα που είναι κεντρικά για τα συμφέροντα της 'Αγκυρας, προβάλλει η ερευνήτρια στο Ifri (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) Ντόροθι Σμιθ.
Μιλώντας στην εφημερίδα Les Échos, η Σμιθ υπενθυμίζει ότι υπήρξε ήδη ένα προηγούμενο μπλοκαρίσματος με τις σκανδιναβικές χώρες, όταν η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επιλογή του Δανού Ράσμουσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Επισημαινει ωστόσο ότι οι αντιρρήσεις άρθηκαν μόλις διορίστηκε Τούρκος αναπληρωτής. Ως προς το ενδεχόμενο να συναινέσει η Τουρκία στην ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Σμιθ σημειώνει πως "το γεγονός ότι στοχοποιούν τη Σουηδία, η οποία υπήρξε η πλέον συνεπής υποστηρίκτρια της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δείχνει ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι σήμερα πιο σημαντική από την ΕΕ για την Τουρκία".
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η 'Αγκυρα θέλει να προωθήσει "τα συμφέροντά της", ιδίως σε σχέση με τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του PKK, που ωθεί τους Τούρκους σε πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις στο Ιράκ.
Επισημαίνεται τέλος ότι η Τουρκία τον τελευταίο καιρό εμπλέκεται σε πολλά μέτωπα.
«Η Τουρκία ελέγχει τα στενά και εμπλέκεται σε όλα τα ζητήματα της αμερικανικής αποχώρησης από τη Μέση Ανατολή. Είχε διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς την εξασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ μέχρι που παρενέβησαν οι Ταλιμπάν. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα, όπως και στη Συρία (...). Και βρίσκεται σε έναν αγώνα για επιρροή με τη Γαλλία στη Μεσόγειο", εξηγεί η Σμιθ.