Ερντογάν: Ποιος είναι ο «αγαπημένος» του Δυτικός ηγέτης
Ο πρόεδρος της Τουρκίας νιώθει πλέον «παλιά καραβάνα» και προχώρησε σε μια άτυπη ανασκόπηση των 22 χρόνων του στην εξουσία.
«Έχουμε απομείνει δύο άτομα μεταξύ των ηγετών στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Εγώ και ο Πούτιν» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει για το πρόσωπό του η Γερμανίδα τέως καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στα απομνημονεύματά της, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι σημαντικός ο λόγος που χρησιμοποιείται στην επικοινωνία με τους ξένους ηγέτες.
«Δίπλα στις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται ο μηχανισμός διαλόγου μαζί τους. Αυτό που ονομάζουμε διπλωματικές επιθέσεις. Να συνεχίσουμε αυτές τις διπλωματικές επιθέσεις» σχολίασε για να προσθέσει: «Έχουμε απομείνει δύο άτομα μεταξύ των ηγετών στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ό ένας είμαι εγώ και ο άλλος ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν το λέω αυτό επειδή είμαι εγώ, το αναφέρω ως γεγονός. Φυσικά, η ταπεινότητά μου έχει 22 χρόνια στην εξουσία. Άλλα τόσα έχει ο κ. Πούτιν. Όλοι οι άλλοι έχουν βγει εκτός».
Αναφερόμενος στην Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είχε μία ξεχωριστή θέση στη γερμανική πολιτική. «Αφότου έφυγε η Μέρκελ, η πολιτική στη Γερμανία τελείωσε. Είναι πολύ ενδιαφέρον» είπε στη διάρκεια εκδήλωσης με την κομματική νεολαία στην επαρχία Γκαζιάντεπ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια για τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Ένας από τους αγαπημένους μου ηγέτες είναι ο Σρέντερ. Ο σεβασμός του Σρέντερ προς εμένα ήταν πολύ διαφορετικός και ήταν πράγματι ένας καλός ηγέτης. Οι σχέσεις του μαζί μου ήταν πολύ, πολύ διαφορετικές. Για παράδειγμα, ο Σρέντερ δεν έπινε μπύρα στο τραπέζι που καθόμουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Ήταν ένα άτομο με πολύ σεβασμό, ένα διαφορετικό άτομο. Ο Σρέντερ και εγώ εξακολουθούμε να επικοινωνούμε. Επισκέπτεται ακόμη την Τουρκία από καιρό σε καιρό. Ο Σρέντερ έχει μια πολύ, πολύ ισχυρή θέση στη γερμανική πολιτική. Εύχομαι να υπάρξουν πολιτικοί παρόμοιοι με τον Σρέντερ και στην τουρκική πολιτική».