Ερντογάν Ελλάδα: Αυτό είναι το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου για την 25η Μαρτίου
Δυο ημέρες μετά την εθνική επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την 25η Μαρτίου.
Ο κ. Ερντογάν, ευχήθηκε να αναπτυχθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας. Αναλυτικά στο μήνυμα του αναφέρει: «Με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθύνω τις ευχές μου στην Εξοχότητα σας και τον Ελληνικό λαό. Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για την ευημερία και την ευτυχία της Εξοχότητας σας και του Ελληνικού λαού και εύχομαι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να αναπτυχθούν σε κάθε τομέα μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποστέλλει μήνυμα στην Ελλάδα για την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης από τον τουρκικό ζυγό, και απευθύνεται πρωτίστως στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ακολούθως στον ελληνικό λαό.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι «27» έθεσαν ουσιαστικά την Τουρκία σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι τον Ιούνιο, και ζήτησαν εγγυήσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη
Τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επαναβεβαίωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας που είχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης 25 Μαρτίου 2021. Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.
Υπογράμμισε, δε, ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.
Ο κ. Μπάιντεν, εξέφρασε, μάλιστα, την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα μία θερμή και εποιδομητική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζό Μπάιντεν. Συζητήσαμε εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας».