«Βασίλισσα» του retail η Ερμού: Στους 15 πιο ακριβούς δρόμους παγκοσμίως
Την 15η θέση ανάμεσα στους πιο ακριβούς προορισμούς λιανικής παγκοσμίως καταλαμβάνει η Ερμού η οποία ανέκαθεν θεωρείται ως η βασίλισσα του λιανικό εμπόριο στη χώρα.
Ο τίτλος επιβεβαιώνεται στην 33η έκδοση του Main Streets Across the World της εταιρείας real estate Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) σύμφωνα με την οποία η Ερμού, ο υπ΄ αριθμόν ένα εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας, διατηρεί την 15η θέση στην κατάταξη και φέτος (όπως και το 2022) με τα μισθώματα να κυμαίνονται ελαφρώς υψηλότερα σε ετήσια βάση.
Πιο αναλυτικά, το ύψος των ενοικίων στο «πάνω» κομμάτι της Ερμού φθάνει πλέον στα 290 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως (ή 3.480 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως), καταγράφοντας 5% αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο έτος.
Μάλιστα, ο δημοφιλής εμπορικός δρόμος δείχνει να έχει υπερβεί εντελώς τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού τα ενοίκια των καταστημάτων κινούνται στο +2% σε σχέση με το 2019.
Οι βασικές αιτίες για τις… υψηλές επιδόσεις της Ερμού εντοπίζονται «κυρίως στη χαμηλή διαθεσιμότητα χώρων, στον ανταγωνισμό μεταξύ εμπόρων να εξασφαλίσουν κεντρικό κατάστημα σε αυτήν την αγορά, αλλά και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης σε συνδυασμό με τη βελτίωση των δεικτών ως προς την κατανάλωση, τις προσδοκίες, τη ρευστότητα κ.λπ.», αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της Cushman & Wakefield Proprius, Νίκη Σύμπουρα.
Η 5η Λεωφόρος ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος του κόσμου
Στις υπόλοιπες αγορές όπως είναι αναμενόμενο η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης διατηρεί την πρώτη θέση ως ο πιο ακριβός προορισμός λιανικής στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέση με το περασμένο έτος με 20.384 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως.
Η Via Montenapoleone του Μιλάνου ανέβηκε μια θέση στη δεύτερη (18.000 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο, συν 20%), αντικαθιστώντας τον Tsim Sha Tsui από το Χονγκ Κονγκ, που κατέλαβε την τρίτη θέση (15.219 ευρώ/τ.μ., μείον 39%).
Η New Bond Street (14.905 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο, μείον 11%) στο Λονδίνο και η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι (11.414 ευρώ/τ.μ./ετησίως, μείον 18%), διατήρησαν την τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.
Την δεκαπεντάδα συμπληρώνουν οι Ginza (Τόκιο, με 9.299 ευρώ/τ.μ./ετησίως), Bahnhofstrasse (Ζυρίχη, 9.243 ευρώ/τ.μ.), Pitt Street Mall (Σύδνεϋ, 7.612 ευρώ/τ.μ.), Myeongdong (Σεούλ, 6.542 ευρώ/τ.μ./, Kohlmarkt (Βιέννη, 5.160 ευρώ/τ.μ.), Nanjing Road (Shanghai West, 5.060 ευρώ/τ.μ.), Orchard Road (Σιγκαπούρη, 4.395 ευρώ/τ.μ.), Dong Khoi (Βιετνάμ, 3.977 ευρώ/τ.μ.), Kaufinger/Neuhauser (Μόναχο, 3.840 ευρώ/τ.μ., ενώ αμέσως μετά την Ερμού είναι η Grafton Street (Δουβλίνο, 3.024 ευρώ/τ.μ.).
Η μεγαλύτερη αλλαγή στην κατάταξη φέτος ήταν στην οδό Istiklal στην Κωνσταντινούπολη, που ανέβηκε από την 31η στην 20η θέση, καθώς ο μεγάλος πληθωρισμός στη χώρα αυτή προκάλεσε υπερδιπλασιασμό των ενοικίων.
Ανακάμπτουν οι εμπορικές πιάτσες
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, στη μετά την πανδημία περίοδο, οι κορυφαίες εμπορικές πιάτσες ανά τον κόσμο ανακάμπτουν, καταγράφοντας ως επί το πλείστον αύξηση των ενοικίων στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου.
Τα ενοίκια σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους συνέχισαν να ανακάμπτουν, παρουσιάζοντας κατά μέσο όρο αύξηση κατά 4,8%, με την ισχυρότερη ανάπτυξη να καταγράφεται στη γεωγραφική περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, που ήταν κατά μέσο όρο 5,9%, στην Ευρώπη στο 4,2% και στην Αμερική στο 5,2%.
Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση των ενοικίων δεν έχει ακολουθήσει απαραίτητα τις πληθωριστικές αυξήσεις, ενώ σχεδόν το 60% των αγορών παγκοσμίως παραμένει κάτω από τα επίπεδα των τιμών προ πανδημίας. Αυτό καθίσταται πιο εμφανές στην Ευρώπη, όπου σε ποσοστό 70% οι τιμές των ενοικίων στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται χαμηλότερα έναντι του 2019. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, μόνο το 31% βρίσκεται κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα και το υπόλοιπο 69% είναι ψηλότερα.
Με πληροφορίες από newmoney, ot.gr, naftemporiki