Έρικ Τεν Χαγκ, όσο γρήγορα ανεβαίνεις, τόσο πιο απότομα κατεβαίνεις...
Έχουν πέσει να τον... φάνε. Ο ίδιος θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι η δεύτερη χρονιά σε μία νέα ομάδα, είναι πάντα η πιο δύσκολη. Ο Έρικ Τεν Χαγκ ανέλαβε το καλοκαίρι του 2022 με φανφάρες και ευχολόγια όλων των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προερχόμενος από διαστημική μπάλα την οποία παρουσίασε με τον Άγιαξ. Και στην αρχή, he delivered, που λένε και στο χωριό μου.
Μέτρησε 20 νίκες σε 27 επίσημα ματς, ο πιο γρήγορος απ' όλους τους προπονητές των «κόκκινων διαβόλων», οδήγησε το κλαμπ σε νίκη επί της Λίβερπουλ για πρώτη φορά μετά από το 2018 (όπως βέβαια και σε ήττα με 7άρα στο Άνφιλντ), κατέκτησε και ένα τρόπαιο, το Λιγκ Καπ κόντρα στη Νιουκάστλ (2-0).
Μάλλον σαν μακρινό όνειρο μοιάζει για τους φίλους των «κόκκινων διαβόλων» η εν λόγω πορεία, με την τελική 3η θέση στην Premier League. Καλοκαίρι γεμάτο από μουρμούρα και γκρίνια. Ο Ονάνα αφίχθη αντί του Ντε Χέα, επιθετικός κλάσης πέραν του Χόιλουντ δεν αποκτήθηκε, η ιστορία με τον Σάντσο, τα τραγελαφικά του Άντονι, οι απανωτές «σφαλιάρες» . Το φθινόπωρο; Ακόμα χειρότερο. Όπως και οι ατάκες του Ολλανδού κόουτς.
Εν αρχή οι τριάρες από Άρσεναλ και Μπράιτον, μηδαμινά αποτελέσματα στο Τσάμπιονς Λιγκ, έφτασε σε σημείο να αναδείξει ήρωες τον... τελειωμένο Μαγκουάιρ και τον (έως τώρα) γκαφατζή Ονάνα κόντρα στην Κοπεγχάγη.
Ακολούθησε, ωστόσο, το χαμένο ντέρμπι από τη Σίτι με τον 53χρονο προπονητή να δηλώνει: «ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από το πλάνο της ομάδας μου. Το ξεχνάμε και κοιτάζουμε το Λιγκ Καπ».
Έλα, όμως, που εκεί την περίμενε η Νιουκάστλ, η οποία δεν ξέχασε τη σφαλιάρα του Φεβρουαρίου στον τελικό του ίδιου θεσμού. Πέρασε με άνεση από το «Ολντ Τράφορντ» και οι γιούχες ακούστηκαν σ' όλη την πόλη. Ορισμένοι δεν άντεξαν μάλιστα και αποχώρησαν νωρίς από το επιβλητικό γήπεδο.
Μπήκαμε στο Νοέμβριο. Ο Τεν Χαγκ έχει συμβόλαιο έως το 2025 με τη Γιουνάιτεντ. Προφανώς η 8η θέση στην Αγγλία, η 3η στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο μείον ένας θεσμός (Λιγκ Καπ) είναι λόγοι αρκετοί για να αρχίσει το κίνημα #TenHagOut να οργιάζει στο Twitter. Ο Ολλανδός είναι ξεκάθαρος: «δεν γίνεται η Γιουνάιτεντ να παρουσιάσει το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Άγιαξ». Φυσικά βρίσκει και τα κάνει, με τη διοίκηση Γκλέιζερς αφενός να είναι απούσα και αφετέρου να ψάχνει για πώληση του κλαμπ. Και το καλό ερώτημα είναι: έχει διάθεση να πληρώνει ξανά αποζημιώσεις εκατομμυρίων;
Η ατάκα «ξόδεψε 300 εκατ. ευρώ για ποδοσφαιριστές» έχει δύο όψεις. Αφενός δεν ήταν ποδοσφαιριστές της πρώτης γραμμής που ζήτησε εξαρχής, αφετέρου ο ίδιος φέρει ευθύνη για λάθος επιλογή παικτών σε λάθος θέσεις. Τα... αποδυτήρια σίγουρα δεν είναι με το μέρος του. Οι βεντέτες έχουν στραφεί εναντίον του. Η επίθεση χωλαίνει: Ράσφορντ, Χόιλουντ, Άντονι, Γκαρνάτσο, Σάντσο, το απόλυτο μηδέν. Για την άμυνα, ούτε λόγος να γίνεται...
Η Γιουνάιτεντ σε κρίση. Πάνω που ετοιμάστηκε να πάρει τη στροφή (πέρσι) και τα σημάδια ήταν ενθαρρυντικά, η... κατρακύλα δεν αποφεύχθηκε. Ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται. Λέγε με Τεν Χαγκ. Οι προϋποθέσεις προφανώς και ήταν δυσοίωνες, αυτό έκανε μπαμ από το καλοκαίρι.
Το Μάντσεστερ επίσης δεν είναι Άμστερνταμ. Ο Ολλανδός οφείλει να θυμηθεί τις αρετές του, τώρα στα δύσκολα. Δείχνει πίστη στο έργο του. Οι οπαδοί είναι μοιρασμένοι. Μισοί υπέρ του και τα ρίχνουν στους Αμερικανούς επιχειρηματίες, οι άλλοι μισοί αρνούνται να κατανοήσουν το ποδοσφαιρικό μυαλό, όπως και τις επιλογές του. Μόνο σίγουρο πως η... σκηνοθεσία στο Μάντσεστερ (και) εφέτος, διατηρεί τα κέφια της στα ύψη και προσφέρει αρκετά σίριαλ.