Εργοδοτικές αυθαιρεσίες: Καταγγελίες εργαζομένων για απειλές, χειροδικίες και παρανομίες στο Δώρο Χριστουγέννων
Μπαράζ εργοδοτικών αυθαιρεσιών που φτάνουν ως τις φραστικές απειλές και τη χειροδικία αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση, καθώς μόνο τις τελευταίες 12 ημέρες στα συνδικάτα έχουν φτάσει 580 καταγγελίες.
Το ακραίο περιστατικό με τον κούριερ που γρονθοκοπήθηκε πριν λίγες μέρες από τον προϊστάμενό του επειδή δεν πρόλαβε να παραδώσει όλα τα δέματα της ημέρας, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV.
Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει οι καταγγελίες εργαζομένων για αυθαιρεσίες σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων που βάσει νόμο επιβάλλεται να καταβληθεί στις 21 Δεκεμβρίου.
«Αλυσίδα φούρνων σε επαρχιακή πόλη ζήτησε από τους εργαζόμενους να παραδώσουν το Δώρο Χριστουγέννων μέσα σε φακέλους και να τους τοποθετούν σε κουτί από κρουασάν. Όταν εργαζόμενος δεν παρέδωσε τον φάκελο με το δώρο τον απείλησε ότι θα περάσει το βράδυ από το σπίτι να τον «κεράσει κρουασάν». Η τρομοκρατία και η βία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γεγονός», όπως δήλωσε στο OPEN o Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ.
Σε άλλη περίπτωση αυθαιρεσίας, εργοδότης στη Δράμα παραλίγο να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να παίρνει πίσω το Δώρο Χριστουγέννων. Ο πρώτος έλεγχος της Αστυνομίας δεν τον πτόησε και ζήτησε ξανά από τους εργαζόμενους να αφήσουν τα λεφτά στην τουαλέτα.
Η συγκεκριμένη υπόθεση της Δράμας έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως και η υπόθεση εργαζόμενης, που όταν αρνήθηκε να επιστρέψει το δώρο στην εργοδότριά της, εκείνη της επιτέθηκε και την έδειρε έξω από τράπεζα. To εν λόγω περιστατικό διαδραματίστηκε στην επαρχία και στο πρόσφατο παρελθόν.
«Η κυρία όρμησε πάνω μου, μπουνιές κλωτσιές, με έριξε πάνω στην τζαμαρία, ο κόσμος δεν είχε καταλάβει τι είχε γίνει, ο κόσμος νόμιζε ότι την έκλεψα επειδή φώναζε φέρε τα λεφτά πίσω, μου δίνει μπουνιά και με σπρώχνει πάνω στο δέντρο με ρίχνει, τέλος πάντων ήρθε ο κόσμος. Θέλει να πάρει τα επιδόματα πίσω να της επιστρέψω ότι δικαιούμαι» δήλωσε η εργαζόμενη.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, οι περισσότερες καταγγελίες της δεύτερης καραντίνας αφορούν κυρίως μισθωτούς από 4 κλάδους:
- Επιχειρήσεις εστίασης για εργαζόμενους που απασχολούνται σε take away και delivery
- Call Center
- Ταχυμεταφορές
- Εταιρείες σεκιούριτι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, φέτος παρατηρήθηκε αύξηση τουλάχιστον 50% των κρουσμάτων αυθαιρεσίας αναφορικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, σε σύγκριση με πέρυσι.
Για φαινόμενα εκβιασμού εργαζομένων από επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση σε αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ οι κυρώσεις είναι αυστηρές με ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες και πρόστιμο 5.000 ευρώ.