Εργασιακό νομοσχέδιο: Η ώρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή [LIVE]
Με τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να κορυφωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη για το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις και αντιδράσεις.
Θα ακολουθήσει η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, για την οποία ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει καταστήσει σαφές ότι θα είναι ονομαστική, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει πως με αυτό τον τρόπο θα «στριμώξει» την αντιπολίτευση οδηγώντας την σε ψήφιση ορισμένων διατάξεων. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλούς μήνες η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των βουλευτών και όχι με επιστολική ψήφο
Σε απευθείας μετάδοση η συζήτηση στη Βουλή:
Οι παρεμβάσεις των αρχηγών
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στο μεγάλο στοίχημα της δημιουργίας νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, κάνοντας αναφορά σε ρυθμίσεις που «κοιτούν» προς το μέλλον και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το εργασιακό δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο με πολιτικές που δεν εφαρμόστηκαν καν στα χρόνια των μνημονίων, ενώ θα δεσμευτεί για την κατάργηση των ρυθμίσεων όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Σφοδρή κριτική στις προωθούμενες διατάξεις αναμένεται να ασκήσει και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι ο νόμος Χατζηδάκη έρχεται να «ξηλώσει» το προστατευτικό πλαίσιο των εργαζόμενων που θεσπίστηκε από το ΠΑΣΟΚ.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επαναλάβει ότι οι προωθούμενες διατάξεις συντάχθηκαν καθ υπόδειξη του ΣΕΒ και θα καταργηθούν στην πράξη ενώ σφοδρή επίθεση αναμένεται να εξαπολύσουν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γγ του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Τα σημεία της διαφωνίας
Να σημειωθεί πως η συζήτηση που έχει προηγηθεί ανάμεσα στους κυβερνητικούς βουλευτές και αυτούς της αντιπολίτευσης τις δύο προηγούμενες ημέρες έγινε σε υψηλούς τόνους .
Οι κυβερνητικοί βουλευτές επιχείρησαν να υπερασπιστούν το νομοθέτημα μιλώντας για διατάξεις που συνδυάζουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για οπισθοδρομικό νομοσχέδιο με φιλεργοδοτικό χαρακτήρα. Έμφαση δόθηκε στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση που συνιστά κατάργηση του 8ωρού. Επίσης στην διεύρυνση των εργοδοτικών δυνατοτήτων για υπερεργασία/υπερωρία που συνιστούν μεταξύ άλλων και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Κομβικό σημείο για την κριτική της αντιπολίτευσης για τις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο.