Εργασιακό νομοσχέδιο: Εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής
Σκληρό μπρα-ντε-φερ ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, με επίκεντρο το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση.
Το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, που είχε εξαγγελθεί ήδη από τον προκάτοχό του Γιάννη Βρούτση, εισάγεται σήμερα στις συναρμόδιες επιτροπές, και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχοντας εκφράσει την κάθετα αρμητική στάση του απέναντι στο εν λόγω νομοσχέδιο και σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα «κοινοβουλευτικά του εργαλεία» προκειμένου να φρενάρει την πρόταση της κυβέρνησης.
Σενάρια πάντως δεν επιβεβαιώνονται ανέφεραν ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ενδέχονταν να καταθέσει μέχρι και πρόταση δυσπιστίας είτε προς τον υπουργό Εργασίας είτε συνολικά προς την κυβέρνηση.
Επιπλέον δεν είναι άγνωστο πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση, με ταυτόχρονη δέσμευση ότι το κόμμα «όταν έρθει ξανά στα πράγματα, θα καταργήσει τον νόμο». Η απόφαση ακόμη δεν έχει ληφθεί, ενώ άπαντες στο κόμμα τηρούν σιγήν ιχθύος, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να «κάψει» την όποια κίνηση.
Η κυβέρνηση στηρίζει μέχρι τέλους το νομοσχέδιο
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπερασπίζεται μέχρι τέλους τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Στο Μαξίμου επιμένουν να μιλούν για «μεταρρύθμιση» που θεσπίζει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, χωρίς να θίγονται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο και εσωκομματικών «παραφωνιών», ακολουθεί η μάχη για τις λαϊκές αγορές που έχει επίσης προκαλέσει τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει εξυπηρέτηση συμφερόντων του λιανεμπορίου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων. Το νομοσχέδιο, που θα ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης, αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουλίου.