Εργασιακά: Το 40% των εργαζομένων δεν αμείβεται τις υπερωρίες - Οι αλλαγές που έρχονται
Ένταση της παραβατικότητας που επικρατεί στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εντατικοποίηση της εργασίας, έκταση της υπερεργασίας, καθώς και των απλήρωτων υπερωριών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα καταδεικνύει η ειδική θεματική έρευνα κοινής γνώμης, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας.
Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου οι εργαζόμενοι πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι εργάζονται επιπλέον ώρες από το ωράριο τους, 4 στους 10 από όσους εργάζονται υπερωριακά δηλώνουν ότι δεν αμείβονται για τις υπερωρίες του, ενώ πάνω από 7 στους 10 επιθυμούν να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό».
Αυτά τα πορίσματα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να τα παρουσιάσει σε νομοσχέδιο μετά το Πάσχα.
Η εν λόγω έρευνα απευθύνεται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή-μέτρηση και τη συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης εργασίας τους, το χρόνο εργασίας και την πληρωμή της υπερεργασίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα ευρήματα, που προκύπτουν, είναι τα εξής:
- Το 52% των εργαζομένων αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του σε εβδομαδιαία βάση.
- Από αυτούς, το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1-3 ώρες.
- Το 17% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 4-6 ώρες.
- Το 4% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 7-8 ώρες.
- Το 6% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 9 ώρες και πάνω.
- Το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
- Από αυτούς, το 52% των εργαζομένων που απασχολείται με πλήρη απασχόληση δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του και αντίστοιχα το 24% των εργαζομένων που απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
- Σχεδόν καθολική με 73% είναι η απαίτηση των εργαζομένων να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό.
- Το 60% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης δηλώνει ότι με βάση τη σύμβασής τους εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα.
- Από αυτούς, το 36% δηλώνει ότι εργάζεται από 21-30 ώρες.
- Το 24% δηλώνει ότι εργάζεται από 31-35 ώρες.
Τσουνάμι αλλαγών στα εργασιακά με νομοσχέδιο Χατζηδάκη
Δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με δυσμενέστερες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάϊο, μετά το Πάσχα.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται:
- Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία,
- Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις,
- Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας
- Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία περισσότερες υπερωρίες
- Μητρώα μελών στα συνδικάτα,
- Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες
Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές που αφορούν στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, το ασφαλιστικό, όπως επίσης και στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το φλέγον ζήτημα του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, χάριν της «ευελιξίας» και της «παραγωγικότητας», με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αφήνεται απροστάτευτος στην κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, δίνεται η δυνατότητα προκειμένου εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες να δουλεύουν «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».
Όσον αφορά την τηλεργασία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα προβλέπεται «διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα».
Ακόμα αναφέρεται ότι θα καθιερωθεί ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποία θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν υπερωρίες, οι οποίες μπορεί να αγγίζουν έως τις 150 ώρες ετησίως και είτε θα πληρώνονται, είτε θα καλύπτονται με χορήγηση άδειας μέσα στο εξάμηνο.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών που αφορούν και στη συνδικαλιστική δράση. Το δημοσίευμα αναφέρει πως «προβλέπεται η κατάρτιση και επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα συνδικάτα, με προφανή σκοπό να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές ενώσεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα από την κήρυξη απεργιών μέχρι την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογή διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις εργαζομένων».
Αυτό, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, στην πράξη διευκολύνει την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή και έλεγχος των μελών και της λειτουργίας των συνδικάτων.
Το ν/σ περιλαμβάνει, επίσης, ρυθμίσεις για την άδεια πατρότητας, μέτρα αντιμετώπισης της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, ρυθμίσεις για την τηλεργασία αλλά και μέτρα για τις νέες μορφές απασχόλησης όπως οι λεγόμενες συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, κ.λπ.).
Παράλληλα, θα προβλεφθούν νέες αλλαγές στο πλαίσιο διευθέτησης ατομικών και συλλογικών διαφορών μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).