ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης - Στο μισό οι προσλήψεις τον Δεκέμβριο
Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 93.370 αναγγελίες πρόσληψης και 91.254 αποχωρήσεις, από τις οποίες οι 36.546 ήταν οικειοθελείς και οι 54.708 προκύπτουν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Ωστόσο, σε έναν από τους πλέον εμπορικούς μήνες (λόγω της εορταστικής περιόδου), ο οποίος μάλιστα βοηθήθηκε από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, με το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων (όπως κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία) και με την εφαρμογή του click away οι προσλήψεις έπεσαν στο μισό σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 93.370 αναγγελίες πρόσληψης έναντι υπερδιπλάσιου αριθμού (200.243) τον Δεκέμβριο του 2019.
Θετικό (+93.003 θέσεις) ήταν το ισοζύγιο της μισθωτής απασχόλησης για το σύνολο του έτους 2020, καθώς αθροιστικά το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 1.986.442 προσλήψεις και 1.893.439 αποχωρήσεις. Ωστόσο το ισοζύγιο του 2020 διαμορφώθηκε θετικά στις 93.003 θέσεις, έναντι 127.664 το 2019 και 141.003 το 2018.
Ωστόσο αναφορικά με τις προσλήψεις θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπολείπονται κατά περίπου 844.000 από τις αντίστοιχες του 2019 κι αυτό μοιάζει λογικό. Η απάντηση στο πώς προέκυψε το θετικό ισοζύγιο παρά τη μεγάλη διαφορά στις προσλήψεις, βρίσκεται στον αριθμό των αποχωρήσεων, που είναι μικρότερος κατά περίπου 810.000 από αυτές του 2019. Κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μέτρα στήριξης έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Οι κυλιόμενες αναστολές συμβάσεων και οι επιστρεπτέες προκαταβολές έδωσαν «ανάσες» ρευστότητας στις επιχειρήσεις και άπλωσαν δίχτυ προστασίας στους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ότι η Επιστρεπτέα 5, που «τρέχει», έχει ως προϋπόθεση τη διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων ως τον Ιούνιο.
Σε σχετική του ανακοίνωση, το Υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει ότι η αγορά εργασίας έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο διάστημα αυτό.
«Έκρηξη» της τηλεργασίας
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας αναδεικνύει την «έκρηξη» της τηλεργασίας λόγω Covid, σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι σε χώρες χαμηλών και μέσων εισοδημάτων, το 90% όσων εργάζονται εξ αποστάσεως, εργάζονται με «μαύρα» και είναι ανασφάλιστοι.
Εν αναμονή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα βάζει ασφαλιστικές δικλείδες γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, εισάγοντας μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ζητούμενο είναι όχι μόνο το δικαίωμα στην ανάπαυση (right to disconnect) όσων εργάζονται από το σπίτι αλλά και η διασφάλιση των αμοιβών τους.
Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι χαμηλότεροι μισθοί στην τηλεργασία δεν είναι αντικείμενο προβληματισμού μόνο σε χώρες όπως η Ινδία ή το Μεξικό, αφού τα στοιχεία του ILO δείχνουν ότι η τηλεργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο αμείβεται 13% χαμηλότερα, στις ΗΠΑ 22%, ενώ παράλληλα είναι ζήτημα αν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.