Έρευνα: Το βρεγμένο κεφάλι μπορεί να σώσει ζωές αν σε χτυπήσει κεραυνός
Το να γίνει κανείς «παπί» κάτω από καταρρακτώδη βροχή μπορεί να μοιάζει με την επιτομή της αποτυχίας, όμως καινούρια έρευνα δείχνει ότι μπορεί να γίνει σωτήριο αν σε χτυπήσει κεραυνός.
Συγκεκριμένα, ερευνητές ανέπτυξαν τρισδιάστατα μοντέλα ενός ανθρώπινου κεφαλιού δείχνοντας την επίδραση που έχει το χτύπημα του κεραυνού και μέσα από αυτό το πείραμα, φάνηκε ότι το κεφάλι υφίσταται λιγότερη ζημιά αν είναι βρεγμένο.
«Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και δεν υπάρχει καταφύγιο, το υγρό δέρμα είναι καλύτερο από το ξηρό, επειδή η μεμβράνη του νερού λειτουργεί σαν ‘προστατευτική επίστρωση’», δήλωσε ο René Machts, επικεφαλής της μελέτης από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Ilmenau στη Γερμανία. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Το να βρείτε μια «προστατευμένη» τοποθεσία και να κάνετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν μικρότερο (σ.σ. σε όγκο) είναι πιο ασφαλές».
Σε άρθρο τους στο περιοδικό Scientific Reports, ο Machts και οι συνεργάτες του, υποστηρίζουν ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως το υγρό δέρμα μπορεί να μειώσει το μέγεθος του ρεύματος που περνά πάνω από το ανθρώπινο σώμα εάν χτυπηθεί από κεραυνό. Επιπλέον, η έρευνα που διεξήγαγαν έδειξε ότι τα ζώα με βρεγμένο δέρμα έχουν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης όταν εκτίθενται σε κεραυνούς.
Ωστόσο, παρέμενε μέχρι τώρα ασαφές πώς το νερό στο ανθρώπινο κεφάλι θα μπορούσε να επηρεάσει τον αντίκτυπο ενός κεραυνού.
Για να εμβαθύνει στο θέμα, η ομάδα κατασκεύασε δύο μοντέλα ανθρώπινου κεφαλιού που αποτελούνταν από τρία στρώματα μιας ουσίας που περιέχει διαφορετικά επίπεδα χλωριούχου νατρίου, αιθάλης ή γραφίτη, για να αντικατοπτρίζει τις αγώγιμες ιδιότητες του εγκεφάλου, του κρανίου και του τριχωτού της κεφαλής.
Στη συνέχεια, αγκίστρωσαν ηλεκτρόδια στα διάφορα στρώματα και την πλατφόρμα στην οποία τοποθετήθηκαν τα μοντέλα. Ενώ ένα από τα μοντέλα έμεινε στεγνό, το άλλο ψεκάστηκε με ένα διάλυμα που αντιπροσωπεύει το νερό της βροχής. Κάθε μοντέλο τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε ένα θάλαμο και εκτέθηκε σε 10 προσομοιώσεις απευθείας χτυπήματος κεραυνού.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι την υγρή κεφαλή διαπερνούσε λιγότερο ρεύμα σε σχέση με το στεγνό κεφάλι. Γεγονός, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να εξηγεί και το αυξημένο ποσοστό επιβίωσης των «υγρών ζώων» σε προηγούμενα πειράματα.
Η ομάδα τόνισε ακόμα ότι το βρεγμένο κεφάλι έδειξε λιγότερα σημάδια βλάβης, όπως διατρήσεις του τριχωτού της κεφαλής ή ρωγμές, μετά από κεραυνό. Όμως, όπως σημειώνουν, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω μοντέλα κεφαλής για να ποσοτικοποιήσουμε την επίδραση, για παράδειγμα, ενός καλύμματος κεφαλής και μπορεί να διερευνήσουμε ένα υλικό για βέλτιστο κάλυμμα κεφαλής, για περαιτέρω μείωση του ρεύματος στο κεφάλι. Αυτό σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει τους πεζοπόρους που δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, René Machts.