Έρευνα: Το σταφύλι είναι το φρούτο που «σώζει» τα μάτια μας
Με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, ερευνητές απέδειξαν ότι τα σταφύλια μπορούν πράγματι να ωφελήσουν την όραση όσο και τα καρότα, τα οποία ήταν από καιρό γνωστά για τις επιδράσεις τους στην τόνωση της όρασης .
Μόλις μερικές χούφτες σταφύλια την ημέρα για τέσσερις μήνες αποδείχθηκε ότι βελτιώνουν τους βασικούς δείκτες της υγείας των ματιών.
Το μυστικό βρίσκεται στο γεγονός ότι ο μεγάλος εκφυλισμός των ματιών οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Για τον ίδιο λόγο, τα σταφύλια έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν γρήγορα τη χοληστερόλη, με την έρευνα τώρα να δείχνει ότι συγκαταλέγονται σε μια ελίτ ομάδα σούπερ-φρούτων.
Στην έρευνα του Εθνικού Πανεπιστήμιου της Σιγκαπούρης, συμμετείχαν 34 ενήλικες.
Κλήθηκαν να καταναλώσουν είτε ενάμισι φλιτζάνι σταφύλι την ημέρα είτε ένα εικονικό φάρμακο για 16 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν σταφύλια εμφάνισαν σημαντική αύξηση της MPOD, της αντιοξειδωτικής ικανότητας πλάσματος και της συνολικής περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις, συγκριτικά με όσους λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
Αντίθετα, όσοι δεν κατανάλωναν σταφύλια είδαν σημαντική αύξηση στα επιβλαβή AGEs, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική τους λειτουργία.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Jung Eun Kim είπε χαρακτηριστικά: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιού επηρεάζει ευεργετικά την υγεία των ματιών στους ανθρώπους, κάτι που είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά με έναν αυξανόμενο γηράσκον πληθυσμό.»
«Τα σταφύλια είναι ένα εύκολο, προσβάσιμο φρούτο που μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε κανονικές ποσότητες μόλις 1 ½ φλιτζάνι την ημέρα» συμπλήρωσε.
«Η τακτική πρόσληψη σταφυλιών μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών σε ηλικιωμένους ενήλικες, ειδικά
στην αύξηση της MPOD, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από την αύξηση της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας και της περιεκτικότητας σε φαινολικό πλάσμα, και τη μείωση της AGEs».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function.
Τι είναι τα AGEs;
Πρόκειται για επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται Προχωρημένα Προϊόντα Τελικής Γλυκοζυλίωσης (AGEs), γνωστά και ως γλυκοτοξίνες.
Επίσης ενδέχεται να έχουν ισχυρή επίδραση στην υγεία του μεταβολισμού σας, ανεξάρτητα από το βάρος.
Ο σχηματισμός των AGEs είναι μεν μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού όμως ο σχηματισμός ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων τους, τα καθιστά παθογόνα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των AGEs δεν προέρχεται ενδογενώς αλλά εξωγενώς και πιο συγκεκριμένα από τις τροφές και ιδιαίτερα από τον τρόπο που τις μαγειρεύουμε.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα AGEs μπορεί να συμβάλλουν σε πολλές οφθαλμικές παθήσεις καταστρέφοντας τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες.
«Από τα 16 ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 βασικότερα περιέχονται στα σταφύλια.»
Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο και σίδηρος.
Από τα 16 ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 βασικότερα περιέχονται στα σταφύλια.
Ιδιαίτερα το κάλιο, το οποίο περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες (240 mg ανά 100 γρ.) στα σταφύλια, αυξάνει τη διούρηση και μειώνει την κατακράτηση των υγρών, διατηρώντας έτσι την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα.
Οι φυτικές ίνες (1,1 γρ. ανά 100 γρ. σταφυλιών) των σταφυλιών παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα γίγαρτα (σπέρματα των σταφυλιών έχει δειχτεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος.