Έρευνα: Το φρούτο που λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας» στις ασθένειες των οστών!
Αν ακόμα θεωρείτε ότι μόνο το γάλα μπορεί να κρατήσει γερά τα οστά σας στην ενήλικη ζωή, κάνετε λάθος!
Αν ακόμα θεωρείτε ότι μόνο το γάλα μπορεί να κρατήσει γερά τα οστά σας στην ενήλικη ζωή, κάνετε λάθος!
Σύμφωνα με νέα μελέτη, μία μερίδα δαμάσκηνα καθημερινά συμβάλλει στην επιβράδυνση της απώλειας της οστικής μάζας, μειώνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Ειδικότερα, η μελέτη αναφέρει ότι τα θρεπτικά συστατικά των δαμάσκηνων επηρεάζουν τους παράγοντες που συνδέονται με την ευαισθησία στα κατάγματα.
«Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξετάζει τρισδιάστατα τα οστά ως προς την δομή, τη γεωμετρία και την εκτιμώμενη αντοχή», δήλωσε η Mary Jane De Souza , διακεκριμένη καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας στο Penn State. «Στη μελέτη μας είδαμε ότι η καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνου επηρέασε παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο κατάγματος και αυτό είναι κλινικά ανεκτίμητο».
Τα οστά αποτελούνται από δυναμικούς ιστούς που βρίσκονται συνεχώς σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης. Εξειδικευμένα οστικά κύτταρα αντικαθιστούν το παλιό οστό με νέο, όμως με την ηλικία, τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά και πιο αδύναμα και η δομή τους αλλάζει, αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος. Πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από την πάθηση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία είναι πιο συχνή στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους συγκριτικά με τους άνδρες.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, λένε οι ερευνητές. Τα οιστρογόνα, μια ορμόνη κρίσιμη για την υγεία των οστών, μειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ζωής και τα χαμηλότερα επίπεδά τους επιταχύνουν την απώλεια της οστικής πυκνότητας.
Και ενώ υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι πολλές γυναίκες που θα έπρεπε να το παίρνουν δεν το παίρνουν.
Η μέθοδος
Οι υπεύθυνοι επιστήμονες δημιούργησαν μια δοκιμή την οποία και είχαν συνεχώς υπό τον έλεγχό τους. Σε αυτή συμμετείχαν 235 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα δεν έτρωγαν δαμάσκηνα. Στη δεύτερη έτρωγαν 50 γραμμάρια (τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα ημερησίως) και στην τρίτη έτρωγαν 100 γραμμάρια (10 έως 12 δαμάσκηνα ημερησίως). Κάθε έξι μήνες, οι γυναίκες υποβάλλονταν σε αξονική τομογραφία για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, τον έλεγχο της γεωμετρίας των οστών και της αντοχής τους.
Τι έδειξαν τα ευρήματα για τα δαμάσκηνα
Μετά από έναν χρόνο μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Osteoporosis International, φάνηκε ότι οι γυναίκες που δεν έτρωγαν δαμάσκηνα εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά πυκνότητας της οστικής μάζας, καθώς και μειωμένη δύναμη στην κνήμη.
Από την άλλη, εκείνες που έτρωγαν δαμάσκηνα κάθε μέρα βελτίωσαν συνολικά την υγεία των οστών τους. Ειδικότερα, οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα καθημερινά διατήρησαν την οστική πυκνότητα, τη δύναμη και τη δομή των οστών τους σε καλύτερη κατάσταση. Τέλος, οι γυναίκες που έτρωγαν 100 γραμμάρια δαμάσκηνα ήταν πιο πιθανό να τα βαρεθούν στην πορεία και να σταματήσουν την κατανάλωσή τους.
Μήπως λοιπόν, τα τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα την ημέρα, την οστεοπόρωση κάνουν πέρα; Σίγουρα απαιτούνται ακόμα περισσότερες μελέτες, αλλά μέχρι τότε γιατί να μην χαρίσετε στα οστά σας το «μπουστάρισμα» που τους αξίζει;