«Πεθαίνουν» οι Αμερικάνοι - Στα τάρταρα το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με νέα έρευνα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν δεκάδες άλλες ανεπτυγμένες χώρες όσον αφορά το μέσο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "Health at a Glance 2023", η οποία δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι ΗΠΑ κατατάσσονται σήμερα σε χειρότερη -από το μέσο όρο- θέση αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής, σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Από το 2021, το μέσο προσδόκιμο ζωής του ΟΟΣΑ ήταν 80,3 χρόνια. Η Ελβετία είχε το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στα 83,9 έτη, ενώ η Λετονία είχε τη χαμηλότερη ηλικία στα 73,1 έτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν χειρότερη θέση από πολλές άλλες χώρες, με 76,4 έτη ως προσδόκιμο ζωής.
«Η Ιαπωνία, η Ελβετία και η Κορέα ηγούνται μιας μεγάλης ομάδας 27 χωρών του ΟΟΣΑ στις οποίες το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ξεπέρασε τα 80 έτη το 2021» αναφέρει η έκθεση "Health at a Glance 2023".
Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη δεύτερη ομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, όπου το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν μεταξύ 75 και 80 ετών. Η Κολομβία κατατάχθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τις ΗΠΑ, με 76,8 έτη ως μέσο προσδόκιμο ζωής.
Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι μεταξύ 2019 και 2021 το μέσο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο μειώθηκε κατά 0,7 έτη, με τις απώλειες να αποδίδονται στην πανδημία COVID-19.
Αναφορικά με το 2022, προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε ανάκαμψη σε ορισμένες χώρες, συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα.
«Ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, η πρόοδος ήταν στάσιμη κατά τη δεκαετία πριν από την πανδημία COVID-19, και πολλές χώρες βίωσαν απόλυτη πτώση του προσδόκιμου ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας» αναφέρει η έκθεση.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είχε επιβραδυνθεί, ιδίως για τις γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση. Οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η γήρανση του πληθυσμού έχουν καταστήσει δύσκολο για τις χώρες να διατηρήσουν την προηγούμενη πρόοδο στη διατήρηση υψηλού προσδόκιμου ζωής.
Σύμφωνα με την έκθεση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για τις μη μεταδοτικές ασθένειες που συμβάλλουν στον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να αποτελεί έναν εξίσου καθοριστικό παράγοντα για την υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τους θανάτους των ΗΠΑ, χαμηλό ποσοστό παρουσιάζουν αυτοί που προέρχονται από το κάπνισμα, στα επίπεδα μέσου όρου βρίσκονται οι θάνατοι από το αλκοόλ και τη ρύπναση, ενώ τα πρωτεία κατέχει η παχυσαρκία, αποτελώντας τον κορυφαίο κίνδυνο για την υγεία.
Η έκθεση Health at a Glance αξιολογεί τις επιδόσεις της υγείας στις συμμετέχουσες χώρες εξετάζοντας την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και άλλων εξωτερικών παραγόντων όπως το δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο.