Έρευνα: Πώς το μαύρο τσάι μπορεί να γίνει ασπίδα για τον διαβήτη
Ο καφές πράγματι μπορεί να είναι το καλύτερο ρόφημα για πολλούς από εμάς που ξυπνάμε το πρωί. Ωστόσο αν ψάχνετε εναλλακτική λύση, για ένα ζεστό ρόφημα με οφέλη για τη σωματική σας υγεία, νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη(EASD), δείχνει ότι το τσάι, πράγματι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 28%.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τσάι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι επιδράσεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στο σκούρο τσάι, ένα αρχαίο τσάι που περιλαμβάνει μικροβιακή ζύμωση κατά τη διαδικασία παρασκευής του.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Νοτιοανατολικό Πανεπιστήμιο στην Κίνα εξέτασαν τις καθημερινές συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού 1.923 ενηλίκων από την Κίνα. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν τόσο εκείνοι που δεν συνηθίζουν την κατανάλωση τσαγιού όσο και εκείνοι με ιστορικό κατανάλωσης.
Αρχικά ρωτήθηκαν για τη συχνότητα κατανάλωσης τσαγιού – που κυμαίνεται μεταξύ. ποτέ, περιστασιακά- έως συχνά, κάθε μέρα αλλά και για τον τύπο, όπως πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο τσάι.
«Γλυκαιμική κατάσταση»
Οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις, προκειμένου να καταγράψουν την ποσότητα της γλυκόζης που απέβαλλαν στα ούρα τους. Εξέτασαν επίσης, την αντοχή τους στην ινσουλίνη και την γλυκαιμική κατάστασή τους. Με τον όρο «γλυκαιμική κατάσταση» περιέγραψαν:
- Το να πάσχουν από διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2
- Να λαμβάνουν αντιδιαβητικά φάρμακα
- Να έχουν παθολογικά αποτελέσματα στο τεστ αντοχής της γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου)
Τι έδειξαν τα ευρήματα
Η μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού σχετιζόταν με αυξημένη αποβολή γλυκόζης στα ούρα και μειωμένη αντοχή στην ινσουλίνη. Και τα δύο αυτά ευρήματα σημαίνουν μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη και προδιαβήτη.
Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν καθημερινά έστω και 1 φλιτζάνι τσάι διέτρεχαν κατά μέσον όρο:
- 15% μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από προδιαβήτη
- 28% μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Ωστόσο το όφελος αυτό ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό στους εθελοντές που έπιναν σκούρο τσάι. Οι εθελοντές που έπιναν σκούρο τσάι είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προδιαβήτη. Είχαν επίσης 47% λιγότερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2.
Άλλοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2
- Το σωματικό βάρος
- Η μέση αρτηριακή πίεση
- Το σάκχαρο όταν κάποιος είναι νηστικός (γλυκόζη νηστείας)
- Τα επίπεδα της χοληστερόλης
- Η κατανάλωση αλκοόλ
- Το κάπνισμα
- Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
- Οι συνήθειες όσον αφορά την άσκηση
Ο καθηγητής Tongzhi Wu του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και επικεφαλής συγγραφέας δήλωσε: “Τα ευρήματά μας υπαινίσσονται τις προστατευτικές επιδράσεις της συνήθους κατανάλωσης τσαγιού στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μέσω της αυξημένης απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα, της βελτιωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη και συνεπώς του καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία συμπλήρωσε «Τα οφέλη αυτά είναι σημαντικότερα με το σκούρο τσάι».