Έρευνα: Εφιάλτης η παραπληροφόρηση - 8 στους 10 εκφράζουν τεράστια ανησυχία
Πάνω από το 85% των πολιτών ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει η διαδικτυακή παραπληροφόρηση , ενώ το 87% πιστεύουν ότι έχει ήδη βλάψει την πολιτική στη χώρα τους, αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα, σε μία στιγμή που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Unesco τονίζουν ότι οι ψεύτικες ειδήσεις και ο διαδικτυακός λόγος μίσους επιταχύνθηκαν και αυξήθηκαν δραματικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να αποτελούν «τεράστιο κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Η επικεφαλής της Unesco στη Μεγάλη Βρετανία δήλωσε ότι είναι ανάγκη «να προστατευτεί η πρόσβαση στην πληροφόρηση, η ελευθερία και η έκφραση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι παρουσίασε ένα σχέδιο διακυβέρνησης σε κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και πλατφόρμες.
Όπως τονίζει ο Οργανισμός που διεξήγαγε την έρευνα σε 16 χώρες, οι οποίες αναμένεται του χρόνου να κάνουν εθνικές εκλογές με συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια ψηφοφόρους, έδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για αποτελεσματικούς κανόνες.
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων, Ipsos, σε δείγμα 8.000 ανθρώπων στην Αυστρία, την Κροατία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλγερία, το Μεξικό, την Γκάνα και την Ινδία, έδειξε ότι το 56% των χρηστών διαδικτύου ενημερώνονται καθημερινά από τα κοινωνικά δίκτυα, πολύ περισσότεροι από το 44% που ενημερώνονται από την τηλεόραση και το 29% που ενημερώνεται από τα ειδησεογραφικά sites.
Τα κοινωνικά δίκτυα ήταν η βασική πηγή ειδήσεων σχεδόν σε όλες τις χώρες, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δεν είπε ότι εμπιστεύεται την ενημέρωση από αυτά σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης: το 50% μόνο τα εμπιστεύεται σε σχέση με το 66% που εμπιστεύεται την τηλεόραση, το 63% το ραδιόφωνο και το 57% τα ειδησεογραφικά sites και τις σχετικές εφαρμογές.
Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι θεωρούν απειλή την παραπληροφόρηση, με το 85% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι ανησυχούν για την επιρροή της. Το 87% απάντησε ότι η παραπληροφόρηση έχει ήδη επηρεάσει την πολιτική ζωή της χώρας τους ή ότι θα παίξει ρόλο στις εκλογές του 2024.
Ο λόγος μίσους θεωρείται επίσης ότι έχει εξαπλωθεί: το 67% των ερωτηθέντων είπαν ότι ήδη την είχαν δει. Μεγάλη πλειοψηφία (το 88%) δήλωσαν ότι κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα, με το 90% να επιθυμούν από τις πλατφόρμες να αναλάβουν δράση.
Οι ερωτηθέντες απάντησαν πάντως ότι επιθυμούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών. Από τους ερωτηθέντες, το 89% ζητούν από την κυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές να παρεμβαίνουν όταν χρειάζεται, ενώ το 91% περιμένουν από τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων να είναι περισσότερο σε επιφυλακή όταν κινδυνεύει η δημοκρατία.