Ένας κατώτατος μισθός «φεύγει» για την εκπαίδευση των παιδιών
Τουλάχιστον έναν κατώτατο μισθό «θυσιάζει» στο ...βωμό της εκπαίδευσης το 30% των εργαζομένων. Αυτό μαρτυρά αναλυτική έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας, η οποία «αποτυπώνει» για πολλοστή μια φορά το «βαρύ» κόστος της εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 74% των εργαζομένων τους τελευταίους 12 μήνες έχει καταβάλλει δαπάνες για «φροντιστήρια». Πιο συγκεκριμένα, το 36% αφορούσε φροντιστήρια ενίσχυσης της σχολικής επίδοσης, ενώ ένα ακόμη 38% χρειάστηκε να πληρώσει ιδιωτικές υπηρεσίες διδασκαλίας ξένων γλωσσών για τα παιδιά του, παρά το γεγονός ότι η διδασκαλία ξένων γλωσσών συμπεριλαμβάνεται στα αναλυτικά προγράμματα της δωρεάν υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης.
500 ευρώ το μήνα για την εκπαίδευση των παιδιών
Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (49%) καταβάλει τουλάχιστον 500 ευρώ σε εκπαιδευτικές δαπάνες για τα παιδιά του σε μηνιαία βάση, ενώ το 30% ξοδεύει τουλάχιστον 750 ευρώ, δηλαδή σχεδόν τουλάχιστον έναν μηνιαίο κατώτατο μισθό.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με παιδιά εκτιμούν ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση τους είναι ανελαστικές και δύσκολα μπορούν να μειωθούν. Έτσι, εμφανίζεται μόνο ένα 9% να δηλώνει ότι τις μείωσε σημαντικά, ένα 48% λίγο και ένα 43% καθόλου.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας στα οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα, μόνο το 14% δηλώνει ότι δεν προχώρησε σε καμία μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών, ενώ το 86% δηλώνει ότι προχώρησε σε μειώσεις δαπανών.
Το 91% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος των εκπαιδευτικών δαπανών αυξάνεται συνεχώς. Τέλος, ένα 20% των απαντήσεων του δείγματος δηλώνει ότι λαμβάνει υποστήριξη από συγγενείς του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος, προκειμένου να καλύψει τα κόστη των οικογενειακών ιδιωτικών εκπαιδευτικών δαπανών.