Έρευνα: Η «χρυσή» προσθήκη στο γιαούρτι που θωρακίζει το πεπτικό και βοηθά το έντερο
Γιατί ο κλασσικός γλυκός συνδυασμός είναι πέρα από νόστιμος και ευεργετικός για την υγεία μας.
Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συνδυασμούς που μπορεί κανείς να καταναλώσει είτε ως επιδόρπιο είτε και ως απλό γεύμα, όλες τις ώρες της ημέρας. Το γιαούρτι με το μέλι είναι «αυτοκόλλητα» και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής -και όχι μόνο- διατροφής.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός αυτός, εκτός από εξαιρετικά γευστικός, φαίνεται ότι είναι και ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Nutrition, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ένα συγκεκριμένο είδος μελιού, όταν αναμιγνύεται με γιαούρτι, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση των ευεργετικών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα.
Το γιαούρτι είναι ήδη γνωστό για την περιεκτικότητά του σε προβιοτικά στελέχη όπως το Bifidobacterium animalis ssp. lactis, που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.
Ωστόσο, το ταξίδι αυτών των προβιοτικών μέσω του πεπτικού μας συστήματος είναι γεμάτο προκλήσεις. Το όξινο περιβάλλον στο στομάχι μας και οι σκληρές συνθήκες του εντέρου μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ζωντανών προβιοτικών που φτάνουν στο έντερο, μειώνοντας τελικά τα οφέλη τους για την υγεία.
Τι έδειξαν οι μελέτες
Τα ευρήματα των δύο μελετών ήταν εντυπωσιακά. Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα εργαστηριακό πείραμα, όπου εξέτασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (μηδικής, φαγόπυρου, τριφυλλιού και από άνθη πορτοκαλιάς) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης.
Καλλιέργησαν μικρόβια με διαλύματα που μιμούνταν τη σύνθεση του σάλιου, του στομαχικού οξέος, της εντερικής χολής και των ενζύμων.
Όπως παρατήρησαν, για τα υγρά του σάλιου και του στομάχου, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ οποιασδήποτε ποικιλίας μελιού.
Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι -ιδιαίτερα η ποικιλία τριφυλλιού- βοήθησε στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών στην εντερική φάση της πέψης.
Θέλοντας να επικυρώσουν αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν στη συνέχεια μια κλινική μελέτη με 66 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν δύο διαφορετικά είδη για δύο εβδομάδες το καθένα, γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι.
«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός του μελιού με το γιαούρτι υποστήριξε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, οπότε τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης μεταφράστηκαν όντως σε πραγματική εφαρμογή στον άνθρωπο», δήλωσε η Δρ Hannah Holscher, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και συγγραφέας των δύο μελετών.
Σε μια επόμενη μικρότερη μελέτη με 36 συμμετέχοντες, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε και την κατανάλωση ενός τρίτου συνδυασμού, του γιαουρτιού με ζάχαρη. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών συνθηκών, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά.
«Διαπιστώσαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαούρτι βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς για μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών», τόνισε η Δρ Holscher.