Έρευνα έδειξε ότι οι χιμπατζήδες αυτοθεραπεύονται με βοτανοθεραπεία
Οι άρρωστοι χιμπατζήδες αναζητούν θεραπευτικά βότανα για να ανακουφίσουν τον πόνο και να αναρρώσουν - Ανοίγει ο δρόμος για νέα φάρμακα.
Νέοι δρόμοι ανοίγονται στην αναζήτηση καινούργιων φαρμάκων με οδηγούς τους... χιμπατζήδες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, οι άγριοι χιμπατζήδες έχουν την ικανότητα να αναζητούν και να καταναλώνουν φυτά και βότανα με θεραπευτικές, αναλγητικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες προκειμένου να αυτοθεραπευθούν.
Η έρευνα έγινε στα δάση της Ουγκάντα και παρατηρήθηκαν ζώα που φαίνονταν τραυματισμένα ή άρρωστα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτοθεραπεύονται με φυτά. Όταν ένα τραυματισμένο ζώο αναζήτησε κάτι συγκεκριμένο από το δάσος για να φάει, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα του φυτού και το ανέλυσαν. Τα περισσότερα από τα φυτά που ελέγχθηκαν, αποδείχθηκε ότι έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι χιμπατζήδες θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν στην αναζήτηση νέων φαρμάκων.
«Δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε τα πάντα σε αυτά τα δάση για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Γιατί να μην δοκιμάσουμε τα φυτά για τα οποία έχουμε αυτές τις πληροφορίες; Γιατί να μην δοκιμάσουμε τα φυτά που αναζητούν οι χιμπατζήδες;», αναρωτήθηκε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Elodie Freymann από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Δρ Elodie Freymann πέρασε μήνες σε κάθε επίσκεψή της στην Ουγκάντα παρακολουθώντας και παρατηρώντας προσεκτικά δύο κοινότητες άγριων χιμπατζήδων στο κεντρικό δασικό καταφύγιο Budongo.
Εκτός από την αναζήτηση ενδείξεων πόνου -ένα ζώο που κουτσαίνει ή κινεί το σώμα του με ασυνήθιστο τρόπο- αυτή και οι συνάδελφοί της συνέλεξαν δείγματα περιττωμάτων και ούρων προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια ασθένεια ή μόλυνση.
Η επιστημονική ομάδα έδινε ιδιαίτερη προσοχή όταν ένας τραυματισμένος ή άρρωστος χιμπατζής αναζητούσε κάτι που δεν τρώει συνήθως -όπως φλοιό δέντρων ή δέρμα φρούτων.
«Ψάχναμε για αυτές τις συμπεριφορικές ενδείξεις, ότι τα φυτά μπορεί να είναι φαρμακευτικά», εξήγησε η Δρ Elodie Freymann, η οποία περιέγραψε έναν συγκεκριμένο χιμπατζή -ένα αρσενικό- που είχε ένα βαριά πληγωμένο χέρι.
«Δεν χρησιμοποιούσε το χέρι για να περπατήσει. Ενώ η υπόλοιπη ομάδα αυτού του ζώου καθόταν γύρω του και έτρωγε, ο τραυματισμένος χιμπατζής έφυγε κουτσαίνοντας, αναζητώντας φτέρες. Ήταν ο μόνος χιμπατζής που αναζήτησε και έφαγε αυτές τις φτέρες», θυμάται.
Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν τη φτέρη, ένα φυτό που ονομάζεται Christella parasitica, το οποίο αποδείχθηκε ότι είχε ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Συνολικά, οι ερευνητές συνέλεξαν 17 δείγματα από 13 διαφορετικά είδη φυτών και τα έστειλαν για ανάλυση στον Δρ Fabien Schultz, στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Neubrandenburg στη Γερμανία.
Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε ότι σχεδόν το 90% των εκχυλισμάτων ανέστειλε την ανάπτυξη βακτηρίων και το 1/3 είχε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούσαν να μειώσουν τον πόνο και να προάγουν την επούλωση.
Όλοι οι τραυματισμένοι και άρρωστοι χιμπατζήδες που αναφέρθηκαν σε αυτή τη μελέτη ανέρρωσαν πλήρως, ανέφερε η Δρ Elodie Freymann και συμπλήρωσε στο BBC News: «Αυτός που έτρωγε φτέρες χρησιμοποιούσε ξανά το χέρι του μέσα στις επόμενες μέρες. Φυσικά, δεν μπορούμε να αποδείξουμε 100% ότι οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις ήταν άμεσο αποτέλεσμα της κατανάλωσης αυτών των πόρων, αλλά υπογραμμίζει την ιατρική γνώση που μπορεί να αποκτηθεί από την παρατήρηση άλλων ειδών στη φύση και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη διατήρησης αυτών των "δασικών φαρμακείων" για τις μελλοντικές γενιές».