Έρχονται οι διατραπεζικές συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα - Τι θα αλλάξει στην οικονομία
Αργά αλλά σταθερά τα ψηφιακά νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα γίνονται μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής τραπεζικών μηνυμάτων SWIFT θα δοκιμάσει τις ζωντανές συναλλαγές με διακριτικά περιουσιακά στοιχεία (token) και ψηφιακά νομίσματα το επόμενο έτος, ανέφερε την Πέμπτη (3/10), το τελευταίο βήμα στην τρέχουσα αργή ενσωμάτωση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ελπίζουν ότι με τη χρήση ψηφιακών μονάδων -συνήθως μάρκες που βασίζονται σε blockchain που αντιπροσωπεύουν ένα μερίδιο του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου- οι συναλλαγές μπορούν να είναι πιο γρήγορες, φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής μεσαζόντων που εμπλέκονται σε πολλές συναλλαγές.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν ουσιαστική έλξη στην ευρύτερη αγορά. Περίπου το 90% των κεντρικών τραπεζών του κόσμου πραγματοποιούν επίσης δοκιμαστικά ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας (CBDC), ψηφιακές εκδόσεις παραστατικού χρήματος. Οι νομισματικές αρχές προσπαθούν να ξεπεράσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν ενεργοποιήσει κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.
Η SWIFT, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, έχει συμμετάσχει σε δοκιμές τόσο των CBDC όσο και των περιουσιακών στοιχείων τύπου token. Τον Μάρτιο είπε ότι θα λανσάρει μια νέα πλατφόρμα για τη σύνδεση των CBDC που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Τώρα βλέπουμε τη ζήτηση του κλάδου να βγαίνει από αυτή τη (δοκιμαστική) φάση και να βλέπουμε ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο να κινείται πραγματικά και να ζητάμε από έναν αντισυμβαλλόμενο να τους πληρώνει σε πραγματικά χρήματα έναντι αυτού», δήλωσε ο Nick Kerigan, επικεφαλής καινοτομίας της SWIFT. Αν και οι δυνατότητες είναι μεγάλες, ο κατακερματισμένος χαρακτήρας της αγοράς την εμποδίζει και πολύ λίγες πρωτοβουλίες έχουν προχωρήσει εκτός των εσωτερικών συστημάτων των τραπεζών.
Ομοίως, οι κεντρικές τράπεζες δοκιμάζουν τα CBDC χονδρικής για διασυνοριακές πληρωμές, αλλά εντός μικρών ομάδων.
Η τελευταία πρωτοβουλία SWIFT περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους ψηφιακών στοιχείων σε συνδυασμό σε διαφορετικές πλατφόρμες.