Έρχονται 1.000 νέες κάμερες παρακολούθησης των δρόμων - Σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν
Γεμίζει με κάμερες η Αττική. Ξεκίνημα με 1.000 νέες κάμερες παρακολούθησης των δρόμων. Δες που θα τοποθετηθούν.
Την υλοποίηση των αλλαγών που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, για την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τον έλεγχο της παραβατικής συμπεριφοράς στον δρόμο, ξεκινά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ανάμεσα στις αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στην Αττική, όσον αφορά τους δρόμους και το δίκτυο οδικής κυκλοφορίας, είναι και η τοποθέτηση καμερών. Συγκεκριμένα, μέσω του νέου αυτού συστήματος δεν θα ελέγχεται μόνο η τήρηση του ορίου ταχύτητας, αλλά και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως η μη χρήση κράνους και ζώνης ασφαλείας ή η χρήση κινητού κατά την οδήγηση.
Οι δύο πυλώνες του σχεδίου.
Ο πρώτος είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την ενιαία καταγραφή των κλήσεων στην Αττική ενώ ο δεύτερος πυλώνας αλλάζει την επιβολή και είσπραξη των προστίμων.
Όσο αφορά την καταγραφή κλήσεων το σύστημα θα μπορεί να δέχεται κλήσεις από: Κάμερες εγκατεστημένες κάμερες σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου. Ηλεκτρονικές συσκευές των αστυνομικών της Τροχαίας (tablets με άμεση διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα) και από ηλεκτρονικές συσκευές και τα πληροφοριακά συστήματα της Δημοτικής Αστυνομίας.
Με το νέο σύστημα η πολιτεία θα μπορεί να ελέγχει αν το αυτοκίνητο κυκλοφορεί έχοντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις (ΚΤΕΟ, ενεργή ασφαλιστική κάλυψη, τέλη κυκλοφορίας, δήλωση ψηφιακής ακινησίας οχήματος)
Για την επιβολή και είσπραξη των προστίμων, αυτή θα γίνεται ψηφιακά (sms, Viber, Θυρίδα Πολίτη στο Gov. gr). Θα μπορεί επιπλέον να γίνεται ψηφιακή αφαίρεση διπλώματος και η απόδοση των πόντων του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ). Ως αποτέλεσμα θα είναι ο παραβάτης να μην μπορεί να «ξεφύγει», καθώς στον επόμενο έλεγχο θα φαίνεται η αφαίρεση του διπλώματος ψηφιακά.
Επίσης, το νέο σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής εξόφλησης με τη χρήση του ενιαίου συστήματος πληρωμής, ενώ αντιστοίχως θα μπορεί να γίνει και ηλεκτρονική ένσταση.
Που θα τοποθετηθούν οι κάμερες
Η ΕΛ.ΑΣ. θα υποδείξει τα σημεία με βάση τα δεδομένα που διαθέτει για την επικινδυνότητα τους. Αυτά τα σημεία σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 1.000 στην Αττική.
- Λεωφόρος Βάρης Κορωπίου
- Λεωφόρο Βουλιαγμένης (Αλίμου, Δάφνη, Ιωαννίδου, Ιασονίδου)
- Λεωφόρος Θησέως (Δαβάκη – Καλλιθέα)
- Λεωφόρος Κηφισίας (Φάρος Ψυχικού, Υγεία, ΚΑΤ, Πανόρμου)
- Λεωφόρος Λαυρίου
- Λεωφόρος Μαραθώνος
- Λεωφόρος Μεσογείων
- Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας (Κόμβος με την Βασιλέως Κωνσταντίνου)
- Λεωφόρος Συγγρού (Συγγρού-Φιξ)
- Λεωφόρο Ποσειδώνος (Βούλα, Γλυφάδα, Ελληνικό, Παλαιό Φάληρο Ποσειδώνος & Καλαμακίου)
Ποιος διαχειρίζεται το σύστημα των καμερών-Τα έσοδα που θα πηγαίνουν;
Τα έσοδα προβλέπεται πως θα αποδίδονται στους ΟΤΑ για την αξιοποίησή τους σε έργα οδοποιίας. Όσο για την διαχείριση, η σκέψη είναι να υπάρξουν δύο νέοι φορείς. Ένας ιδιωτικός, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του δικτύου των καμερών, καθώς και για την αποστολή φωτογραφιών στην ΕΛ.ΑΣ., και ένας δημόσιος ο οποίος θα έχει την ευθύνη της βεβαίωσης και της είσπραξης των προστίμων και την τελική εκκαθάριση.