Έρχεται το 112 για τους αγρότες - Πώς θα ενημερώνονται για ακραία φαινόμενα
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προετοιμάζει μία καινοτόμο ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων, που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.
Η υλοποίηση της ψηφιακής αυτής εφαρμογής αποτέλεσε και το κύριο αντικείμενο συνάντησης του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου με τον διοικητή και στελέχη της ΕΜΥ.
Δημιουργία νέων εργαλείων
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥπΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
«Η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ και το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σχεδιάζει τη δημιουργία εργαλείων, που θα βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες να έχουν άμεση και εξατομικευμένη ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχονται συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών», επισημαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Να σημειωθεί, ότι η επόμενη τεχνική συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει στα κεντρικά γραφεία της ΕΜΥ όπου και θα επικαιροποιηθεί το μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του ΥπΑΑΤ και της ΕΜΥ.