Η ώρα των «γαλάζιων φροντιστηρίων» - Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου
Με τη συνταγή των ήπιων τόνων προς τους γαλάζιους διαφωνούντες αλλά και του πρέσινγκ προς τα αριστερά της, η κυβέρνηση θα περάσει στο επόμενο στάδιο τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Εκτός από τα «σεμινάρια» προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η αυλαία των οποίων θα ανοίξει το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο θα αναλαμβάνει δράση και ο Πρωθυπουργός.
Οι πληροφορίες άλλωστε επιμένουν ότι δεν θα αργήσει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Το ραντεβού μπορεί να μην έχει κλειστεί αλλά όλα τα ενδεχομένα είναι ανοιχτά για τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 24ωρων, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρότι το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά από την κυβέρνηση είναι ότι «δεν συνομοθετούμε», είναι ξεκάθαρο ότι για το Μέγαρο Μαξίμου ένας μίνιμουμ στόχος είναι να μετριαστούν και οι ιερές αντιδράσεις κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.
Κεντρικό ρόλο πάντως σε αυτή την ειδική αποστολή των επικοινωνιών και των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται στις συζητήσεις με την εκκλησία, αναλαμβάνει ο εξ’απορρήτων του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος που ήδη τρέχει μαζί με την μικτή ομάδα κρούσης Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς, την εκστρατεία πειθούς όσων αντιδρούν εντός του κόμματος και της κυβέρνησης.
Για όσα συμβαίνουν πάντως μέσα στο γαλάζιο «μαντρί», στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει εικόνα των ζυμώσεων και των πιέσεων που συμβαίνουν στο παρασκήνιο, επιμένει μέσω του flash.gr, στη διατήρηση της ψυχραιμίας: «Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά οι κοινωνίες προχωράνε μπροστά όπως είπε και ο Πρόεδρος». Το ίδιο πρόσωπο σημείωνε με νόημα: «Ο Μητσοτάκης δεν πήρε δεύτερη θητεία για να μετρήσει απλώς χιλόμετρα στο πρωθυπουργικό κοντέρ».
Τη βούληση του πάντως να αποφορτίσει τη δημόσια συζήτηση έδειξε και με την κυριακάτικη παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός: «Πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, o κ. Μητσοτάκης.
Είκοι οι «γαλάζιοι» που δεν ψηφίζουν για τα ομόφυλα ζευγάρια
Σε αυτό το φόντο ξεκινούν και οι συναντήσεις των βουλευτών με την task force που απαρτίζεται από τους Άκης Σκέρτσο, Γιάννη Μπρατάκο, Σταύρο Καλαφάτη, Μαρία Συρεγγέλα, Παύλο Μαρινάκη, Νίκο Ρωμάνο αλλά και τους δυο Αντιπροέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.
Στόχος όπως έλεγε γαλάζιο στέλεχος, να ανοίξει περισσότερο η βαλβίδα της αποσυμπίεσης που ξεκίνησε με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη δημόσια τηλεόραση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση άλλαξε το κλίμα.
Αυτό φάνηκε και στην δημόσια, αλλαγή στάσης του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στάθης Κωνσταντινίδης.
Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι υφυπουργοί που είναι είτε επιφυλακτικοί, είτε παραμένουν αρνητικοί, απέναντι στη ρύθμιση, όπως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Διονύσης Σταμενίτης, ο Γιάννης Παππάς και η Μαρία Κεφάλα.
Σε επίπεδο υπουργών αμετακίνητος παραμένει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης , ο οποίος με τη χαρακτηριστική φράση «δεν θα χάσει η βενετιά βελόνι», έδειξε για ακόμη μια φορά το δρόμο της παραίτησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, δεν θεωρεί ότι η επερχόμενη ψηφοφορία θα είναι μια αναίμακτη διαδικασία, αλλά στους υπολογισμούς που γίνονται με βάση και τις επαφές που έχουν προηγηθεί, δεν προβλέπονται άλλες απώλειες σε επίπεδο υπουργών.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχουν τουλάχιστον 20 πρόσωπα τα οποία ακόμη δεν έχουν μεταπειστεί. Κάποια εξ’αυτών, όπως ο Κώστας Καραγκούνης και ο Βασίλης Γιόγιακας, επιμένουν στην καταψήφιση παρά την επιλογή της αποχής.
Αρνητικοί εξακολουθούν να είναι και οι Μίλτος Χρυσομάλλης με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, όπως επίσης η Άννα Καραμανλή, ο Θάνος Πλευρης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Μπάμπης Αθανασίου και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Γι’αυτό άλλωστε θα δοθεί το βήμα στους βουλευτές για να μεταφέρουν όσα καταγράφουν κατά την παρουσία τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και οι διαφωνίες με αυτή τη διαδικασία, που εκφράστηκαν από τον Νικήτα Κακλαμάνη, που ζήτησε τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ ενστάσεις διατυπώθηκαν και από τον Βασίλη Οικονόμου, για τη διέξοδο της αποχής σε όσους διαφωνούν.
Επειδή παραδοσιακά η Δευτέρα συμπίπτει με την καθυστερημένη έναρξη του κοινοβουλευτικού έργου και κατά συνέπεια, θεωρείται δύσκολη ημέρα για τους βουλευτές της επαρχίας, οι πληροφορίες θέλουν την εκπροσώπηση αυτού του κομματιού της κοινοβουλευτικής ομάδας, να είναι σαφώς μεγαλύτερη στη συνάντηση της Τρίτης.