Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Συνεδρίαση fast-track για τις υποκλοπές με 9 εξεταζόμενους σε λίγες ώρες
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές. Την δημοσιοποίηση των πρακτικών της αυριανής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εκτός των αποσπασμάτων που εμπεριέχουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, εξηγώντας πως η αυριανή διαδικασία με την ταυτόχρονη παρουσία και ακρόαση 9 προσώπων, δεν θα επιτρέψει καμία ουσιαστική συζήτηση και έλεγχο. «Διαπιστώσαμε αυτό που υποψιαζόμασταν, ότι η συνταγματική εκτροπή θα έχει συνέχεια» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μάλιστα, επικρίνοντας την επιλογή της πλειοψηφίας σε μια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει ουσιαστική συζήτηση, από την στιγμή που ταυτόχρονα 9 άνθρωποι σε λίγες ώρες και όχι είτε κατά μόνας σημείωσε πως «υπάρχει χειραγώγηση της πληροφόρησης από τη ΝΔ, ώστε αλλού να μιλούν για παραπληροφόρηση και αλλού να επικαλούνται το απόρρητο».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως «ζητήσαμε από την αρχή με θεσμικό τρόπο να έρθουν όλα στο φως» δηλώνοντας την αντίθεση της με την διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί αύριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Ζητήσαμε να προσέρχεται ο καθένας και να υποβάλλονται τα ερωτήματα. Κατά μόνας. Δεν έγινε δεκτό» σημείωσε η Ευαγγελία Λιακούλη μιλώντας, παράλληλα, για παρερμηνεία και του Κανονισμού για το απόρρητο.
«Η Επιτροπή Θεσμών ελέγχει την ΕΥΠ, αν εξαιρεθούν ευαίσθητα θέματα που ίσως προκύψουν, μπορεί να διαγραφούν από τα πρακτικά και να δημοσιοποιείται το υπόλοιπο. Δεν νοείται να υπάρχει συνεδρίαση της Θεσμών χωρίς πόρισμα, συμπέρασμα, αποτέλεσμα. Θα πρέπει δε να είναι επίσημο». Ενώ για τα κινητά τηλέφωνα σημείωσε πως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την νομοθεσία, προσθέτοντας όμως πως θα πρέπει τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη για πιθανές διαρροές.
Την δημοσιοποίηση των πρακτικών, εκτός των θεμάτων που αφορούν την εθνική ασφάλεια, ζητά και το ΚΚΕ. «Τα ζητήματα παρακολουθήσεων είναι σοβαρά θέματα. Σχετίζονται άμεσα με τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, άρα δεν μπορεί να είναι απόρρητα. Πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση. Και όχι επιλεκτική για δημιουργία εντυπώσεων» σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας μάλιστα πως η σύσταση περί κινητών είναι ψευτοδίλημμα καθώς οι διαρροές γίνονται με πολλούς τρόπους.