Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Έρχεται lifting με στόχο ένα μικρό συμβουλευτικό σχήμα - Ο νέος ρόλος και τα ονόματα
Το αφήγημα περί της σταδιακής επιστροφής σε καθεστώς κανονικότητας και την απόφαση να μην ξαναεφαρμοστεί γενικό locdown στη χώρα αναμένεται να επιβεβαιώσουν οι αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στην επιτροπή των ειδικών η οποία είχε για περισσότερο από ενάμιση χρόνο επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα και την εισήγηση μέτρων κατά περίσταση.
Η κατάσταση έχει αλλάξει. Πλέον η επιτροπή δεν εισηγείται μέτρα αλλά συνεδριάζει κάθε εβδομάδα ενώ ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, αλλάζει με εισήγηση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων που συνεδριάζουν κάθε Τρίτη. Το πρακτικό με τις κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές αποστέλλεται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και στη συνέχεια εκδίδεται το ΦΕΚ με τα τοπικά μέτρα σε ισχύ, από το πρωί κάθε Παρασκευής.
Η κεντρική κατεύθυνση είναι ότι η Επιτροπή με τη σημερινή της μορφή των 33 μελών έχει κλείσει τον κύκλο της, με αποτέλεσμα να χρειάζεται κάτι μικρότερο και πιο ευέλικτο που θα ανταποκρίνεται και καλύτερα στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ενώ παράλληλα προωθούνται αλλαγές και στη λειτουργία της, με τα χρονικά διαστήματα των συνεδριάσεών της να αναθεωρούνται. Η επιτροπή υπό τη νέα της σύνθεση θα διατηρήσει τον συμβουλευτικό της ρόλο προς την κυβέρνηση, ενώ θα προχωράει σε παρεμβάσεις για την επιβολή μέτρων όταν κρίνεται απαραίτητο.
Σε κάθε περίπτωση θα εργάζεται στο νέο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την πανδημία που εστιάζει στα εξής:
- Το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι καθοριστικό για την επιδημιολογική εξέλιξη
- Την αύξηση των εμβολιασμένων με την εφαρμογή της πειθούς καθώς οι σκέψεις περί διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας δεν προχωρούν.
- Τη σχολαστική εφαρμογή των μέτρων σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε το πολιτικό ρεπορτάζ του Star, «οι αλλαγές έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό», λόγω της πολυφωνίας ενίοτε. Τις επόμενες μέρες λοιπόν θα γίνει η τελική στάθμιση και θα ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για το εύρος, όσο και για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, αν θα έχει δηλαδή πιο «συμβουλευτικό» χαρακτήρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές θα δρομολογηθούν σήμερα, με δεδομένο και τον προβληματισμό για την πορεία της πανδημίας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Αλλαγές επίκεινται και στην ηγεσία του ΕΟΔΥ καθώς έχει «κλειδώσει» η αποχώρηση του νυν επικεφαλής, Παναγιώτη Αρκουμανέα, μετά από δύο και πλέον χρόνια στο τιμόνι του Οργανισμού.
Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αν κι έχει δηλώσει ότι «δεν έχει λάβει την επιστολή παραίτησης του νυν προέδρου του ΕΟΔΥ» φαίνεται να προετοιμάζει και το διάδοχο σχήμα αφού φέρεται να έχει ήδη βολιδοσκοπήσει για τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ τον καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.
Σύμφωνα με τη στήλη «Θεωρείο» της «Καθημερινής», ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, αν και ακούστηκε για αντικαταστάτης του Παναγιώτη Αρκουμανέα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η πραγματικότητα είναι ότι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας θα αξιοποιηθεί, αλλά όχι στον ΕΟΔΥ. Στο πλάνο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, είναι ο έμπειρος καθηγητής να τεθεί επικεφαλής της υπό σύσταση επιτροπής με ειδίκευση στις λοιμώξεις.