Ταμείο Ανάκαμψης: Επιτροπεία στη διαχείριση των πόρων από την Ελλάδα θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι
Ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης συνεχίζει να εντάσσει έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως τα τελευταία 55 για τα οποία διαβάσαμε ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ως προς τις εντάξεις των έργων καθώς σε αυτά τα 55 πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλα 48 ύψους 2,76 δισ. ευρώ, έχουν, ήδη, ενταχθεί και ανακοινωθεί σε δύο χρονικές φάσεις. Τα 12 πρώτα (1,42 δισ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2021 και τα υπόλοιπα 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021. Δηλαδή συνολικά, 103 έργα προς υλοποίηση με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Έργα υπάρχουν. Λεφτά όμως;
Ο αρμόδιος υπουργός υπέγραψε επίσης πριν λίγες μέρες με τις τράπεζες για το πρώτο σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δανείων.
Καθώς λοιπόν μπήκαμε στο 2022, με την πανδημία να κρατά, το χρονικό ορίζοντα του ταμείου να είναι συγκεκριμένος και τις πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη να κρύβουν εκπλήξεις όπως στην περίπτωση του νέου (σκληρού) φιλελεύθερου Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ χρειάζεται προσοχή.
Διασταυρωμένες πληροφορίες, μάλιστα κάνουν λόγο για ξεκάθαρη πρόθεση των ευρωπαϊκών Θεσμών (για να θυμηθώ και λίγο τα όχι και τόσο παλιά) να αποστείλουν στη χώρα μας μία επιτροπεία για το πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη "ανθίσταται" προσπαθώντας να ανταποκρίνεται έγκαιρα και τυπικά στα διάφορα αιτήματα των ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να δείξει αποτελεσματικότητα και επάρκεια που δεν θα δικαιολογεί την έλευση τοποτηρητών.
"Υπηρεσιακοί και όχι αξιωματούχοι παρατηρητές που θα συνδράμουν στο έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης θα είναι οι άνθρωποι" όπως επισημαίνει στο Flash καλά πληροφορημένη πηγή προσέχοντας τη διατύπωση λέξη προς λέξη.
Περισσότερες διαδικασίες, έλεγχος και μεγαλύτερη καθυστέρηση διαβάζουμε εμείς πίσω από τη συγκεκριμένη φράση κάτι που αναμφισβήτητα θα αποτελέσει έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την Ελληνική Κυβέρνηση αν αυτό συμβεί.
Στην αγορά έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες. Όμως οι παθογένειες όχι μόνο του ελληνικού δημοσίου αλλά και της λειτουργίας των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δείξει και στο παρελθόν πώς καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.